Компанія «американського українця» Возняка запустить сотні супутників для досліджень космічного сміття

17:08, 18.11.2021
Компанія «американського українця» Возняка запустить сотні супутників для досліджень космічного сміття

У космосі назбиралося вже стільки сміття, що воно стало реальною загрозою для польотів супутників. (Фото: SCIENCE PHOTO LIBRARY)

Космічна компанія Privateer Space, яку створив співзасновник компанії Apple Стів Возняк, планує запустити сотні супутників для дослідження космічного сміття.

 

Як інформує УМ, про це 18 листопада повідомлило Space.

 

«Думаю, що запустимо кілька сотень супутників. Ми не будемо запускати всі декілька сотень одразу, ми це зробимо поступово», - сказав головний науковий радник компанії Моріба Джа.

 

Зазначається, що супутники будуть досліджувати космічне сміття. Завдяки цьому інші компанії при запуску ракет зможуть вираховувати потенційні ризики, пов’язані зі сторонніми об’єктами у космосі.

 

За оцінкою Європейського космічного агентства (ESA), нині у космосі знаходиться щонайменше 36 500 частинок сміття з розміром понад 10 см, ще понад 1 млн частинок сміття має розмір від 1 до 10 см і понад 330 млн частин є меншими за 1 см, проте більшими за 1 мм.

 

Навіть найменші такі частини космічного сміття можуть знищити або серйозно пошкодити супутник, враховуючи величезну швидкість, з якою вони рухаються.

 

Нагадаємо, що у вересні співзасновник компанії Apple Стів Возняк оголосив про створення приватної космічної компанії Privateer Space.

 

Стів Возняк - американець українського походження, розробник комп’ютерних технологій, інженер-електронщик і програміст, конструктор одного з перших персональних комп’ютерів у світі. У 1976 році Возняк разом із Стівом Джобсом і Рональдом Вейном заснував корпорацію Apple.

 

Як повідомляє УМ, згідно інформації американської компанії Seradata, яка відстежує рух об’єктів у космосі, внаслідок випробування протисупутникової зброї 15 листопада росіяни збили старий радянський супутник «Космос-1408» — апарат класу «Цілина» («Целина» російською), призначений для радіотехнічної розвідки.