Мігрантам вдалося штурмом прорватись через польський кордон під керівництвом білоруського спецназу

12:41, 18.11.2021
Мігрантам вдалося штурмом прорватись через польський кордон під керівництвом білоруського спецназу

Неподалік місця прориву кордону мігрантами. (Фото: Ministerstwo Obrony Narodowej)

У Польщі повідомили про спробу силового перетину кордону великою групою мігрантів. Це сталося за близько 100 км від КПП "Брузги-Кузьниця", де останніми днями перебувала найбільша група.

 

Як інформує УМ, про це повідомило Міністерство оборони Польщі вранці 18 листопада. Сам інцидент стався вночі.

 

Мігранти спробували перейти кордон біля села Дубичі Церковні, в районі містечка Гайнівка. Повідомляється, що польські прикордонники затримали групу з близька 100 мігрантів.

 

«Білоруські служби спершу провели підготовку і, найімовірніше, пошкодили паркан. Потім вони примусили мігрантів кидатися камінням у польських військових, щоб відволікти їх, а спроба перетину кордону сталася за кількасот метрів від того місця», - йдеться у повідомленні у Міноборони Польщі.

 

Там заявили також, що всім процесом «керували солдати білоруського спецназу».

 

Як випливає з інформації, яку наводить RMF24, у спробі перетину кордону брали участь кількасот людей і затримані - це тільки ті, кому вдалося прорватися через бар'єр.

 

За даними кореспондента RMF24, у сутичках постраждали кілька людей - чоловік, жінка і троє дітей, їх госпіталізували.

 

Речниця прикордонників Анна Міхальська розповіла, що у прикордонників кидалися камінням і світили в очі лазерами, а для перетину бар’єру підготували спеціальну кладку. З білоруського боку, за її словами, перебували з десяток військових, було чути вибухи петард і постріли, ймовірно з сигнального пістолета.

 

Нагадаємо, Польща схвалила законодавство, яке дозволяє негайно видворяти людей, затриманих одразу після нелегального перетину кордону.

 

Наскільки відомо, на ранок 18 листопада біля КПП "Брузги-Кузниця" продовжує залишатись частина мігрантів з великої групи, що підійшла туди у понеділок, там ніч минула спокійно. Інших мігрантів розселили в опалюваних приміщеннях.

 

Як повідомляла УМ, велика кількість мігрантів, які перебували у наметовому містечку і напередодні здійснили спробу силового штурму кордону в пункті пропуску Брузги-Кузниця, організовано почали переміщення у невідомому напрямку.