Французькі розвідувальні супутники вивела на орбіту ракета-носій з українським двигуном

10:13, 17.11.2021
Французькі розвідувальні супутники вивела на орбіту ракета-носій з українським двигуном

РН Vega вивела на орбіту три розвідувальні супутники CERES на замовлення Міністерства оборони (Фото: Фейсбук Yuzhnoye State Design Office)

Із космодрому Куру у Французькій Гвіані відбувся успішний запуск ракети-носія легкого класу Vega Європейського космічного агентства з двигуном, який був виготовлений в Україні.

 

Як інформує УМ, про це повідомило конструкторського бюро «Південне» у Facebook.

 

Ракета-носій Vega вивела на орбіту три розвідувальні супутники CERES на замовлення Міністерства оборони Франції. Блок маршового двигуна (БМД) РД-843, який використовують у складі рідинної рушійної установки четвертого ступеня ракети-носія Vega, розробило КБ «Південне» та серійно виготовляє держпідприємство «Південний машинобудівний завод».

 

Зазначається, що особливістю БМД РД-843 є можливість багаторазового запуску під час польоту (до пʼяти включень), завдяки чому забезпечується розведення супутників на різні орбіти. «Зараз тривають роботи з покращення характеристик двигуна для розширення діапазону корисних навантажень», — додається в повідомленні.

 

Рік тому ракета-носій Vega Європейського космічного агентства (ESA) невдало стартувала і відхилилася від траєкторії, втративши два супутники: іспанський SEOSAT-Ingenio і французький TARANIS.

 

Як повідомляла УМ, державне фінансування під космічну програму в Україні - становить 3 мільярди гривень щорічно протягом 5 років.