Денісова прилетіла в Грузію й вимагає зустрічі із Саакашвілі

12:15, 15.11.2021
Денісова прилетіла в Грузію й вимагає зустрічі із Саакашвілі

Саакашвілі у листі до Денісової скаржився на погіршення стану здоров’я. (Фотоколаж)

Український омбудсмен Людмила Денісова прибула в Грузію, щоб перевірити умови утримання та зустрітися із громадянином України і колишнім президентом Грузії Міхеїлом Саакашвілі.

 

Як інформує УМ, про це 15 листопада повідомила в Telegram-канал омбудсмен Людмила Денісова.

 

«Прибула до Грузії з наміром відвідати в пенітенціарній установі №18 у місті Глдані громадянина України, голову виконавчого комітету Національної ради реформ при президентові України Міхеїла Саакашвілі», - написала омбудсмен.

 

За словами Денісової, минулого тижня вона отримала листа від Саакашвілі, в якому він скаржився на погіршення стану здоров’я, незадовільні умови утримання та просив про зустріч.

 

Посольство України скерувало запит до мін’юсту Грузії про надання дозволу на зустріч Денісової із Саакашвілі 16 листопада.

 

Наразі омбудсмен очікує на рішення Грузії.

 

Передісторія: Депутатка Верховної ради України Єлизавета Ясько 13 листопада повідомила, що стан політика серйозно погіршився – він не зміг піднятися з ліжка. За даними Ясько, у лікарні при в'язниці немає необхідного медичного обладнання для надання допомоги Саакашвілі, тому був задіяний реанімобіль.

 

Особистий лікар Саакашвілі Ніколоз Кіпшидзе також повідомив про погіршення його стану: "Він не зміг підвестися з ліжка, у нього дуже сильна слабкість, і він лежить. Йому дещо важко говорити".

 

Нагадаємо, що у 2018 році експрезидента Грузії Міхеіла Саакашвілі визнали винним у двох справах. Його засудили до 3 років позбавлення волі за помилування колишніх співробітників МВС, засуджених у справі Сандро Гиргвліані, і ще до 6 років - по справі про побиття колишнього депутата Валерія Гелашвілі.

 

За даними прокуратури Грузії, після прибуття політика в країну 1 жовтня проти нього порушили ще одну кримінальну справу - про незаконний перетин грузинського кордону. Це п'ята кримінальна справа проти нього.

 

Напередодні нових виборів Саакашвілі повернувся в Грузію і потрапив за ґрати. Поліція оприлюднила відео із затриманим Саакашвілі.

 

Він оголосив себе політичним в'язнем і почав голодування.

 

Саакашвілі пообіцяв припинити голодування, як тільки його переведуть до цивільної лікарні.

 

Як повідомляла УМ, грузинські тюремники вкотре відмовилася доставити до суду на засідання експрезидента Міхеїла Саакашвілі.