Резніков хоче прискорити будівництво бази ВМС у Бердянську

17:12, 13.11.2021
Резніков хоче прискорити будівництво бази ВМС у Бердянську

Міністр оборони Олексій Резніков на місці майбутньої бази ВМС у Бердянську. (mil.gov.ua)

Міністр оборони Олексій Резніков планує прискорити будівництво бази ВМС у місті Бердянськ Запорізької області.

 

Як повідомляє Україна молода, про це він сказав після ознайомлення з ходом будівництва військово-морської бази "Схід" у суботу.

 

Зокрема,  міністр оборони Олексій Резніков і Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний під час робочого візиту до Бердянська на власні очі побачили темпи  будівництва бази, гідротехнічних споруд біля причальної стінки та майбутньої казарми для військовослужбовців окремого батальйону морської піхоти, передає Міноборони.

 

На думку міністра, після окупації Криму та окремих районів Донбасу та Луганської області Росія намагається де-факто окупувати й Азовське море, і це вже створило системні загрози для судноплавства.

 

"Ми постійно звертаємо на це увагу, адже це небезпечний прецедент для всього світу. Посилення наших можливостей у цьому напрямі та розвиток ВМС загалом є одним із пріоритетів. Для цього залучатимуть не лише державні кошти, це також буде одним із завдань військової дипломатії для посилення взаємодії з партнерами.

 

Після закінчення поїздки ми проведемо докладний аналіз поточної ситуації. Буде дано відповідні доручення, щоб прискорити будівництво бази ВМС у Бердянську", - наголосив пан Резніков.

 

Тоді як командувач Військово-Морських сил ЗСУ Олексій Неїжпапа доповів, що на баланс Міноборони буде передано ділянку 3,04 га, де буде розміщено командування бази, два дивізіони кораблів, а саме: дивізіон малих броньованих артилерійських катерів і патрульних катерів типу Mark VI та дивізіон суден забезпечення.

 

Міністр оборони також нагадав, що наразі два американські патрульні катери класу типу Island морським шляхом здійснюють перехід в Україну.

 

«Слід відзначити нашу співпрацю зі стратегічним партнером у Чорному морі, Туреччиною. Нещодавно на озброєння ВМС надійшов перший безпілотний комплекс Bayraktar, сьогодні на турецькій верфі розпочалося будівництво корпусу головного корвету типу ADA для потреб нашого флоту.

 

Вкрай актуальним я вважаю, що сьогодні на озброєнні ВМС України є протикорабельний комплекс "Нептун". Від себе особисто зроблю все, що від мене залежить, щоб у найближчій перспективі цей комплекс заступив на бойове чергування задля захисту південних рубежів», - заявив Резніков.

 

Нагадаємо, до 2035 року в Україні планується реалізація великої програми будівництва військово-морського флоту у три етапи. Буде створено інфраструктуру для будівництва флоту і військово-морських баз. Військово-морська база в Бердянську — перший етап будівництва саме такого великого флоту.

 

Як повідомляла «УМ», нині Велика Британія надала Україні кредит на будівництво ракетних катерів і створення двох військово-морських баз.