У Польщі хочуть повністю закрити кордон із Білоруссю

13:03, 10.11.2021
У Польщі хочуть повністю закрити кордон із Білоруссю

Лукашенко дограється, що рано чи пізно Польща може повністю перекрити кордон із Білоруссю. (Фото: РАР)

Варшава заявила, що не виключає сценарію повного закриття польсько-білоруського кордонучерез ситуацію з мігрантами.

 

Як інформує УМ, про це заявив речник польського уряду Пьотр Мюллер, повідомило 10 листопада  агентство PAP.

 

«У подальших сценаріях такий варіант береться до уваги» - сказав, зокрема, Мюллер, визнаючи, що цілковите закриття кордону з Білоруссю можливе.

 

«Ми надіслали владі Білорусі інформацію про те, що така загроза існує, якщо влада Білорусі не припинить свою поведінку» - зазначив він.

 

Однак, за словами речника, жодної інформації з протилежної сторони польська сторона не отримала.

 

Речник уряду оголосив, що польська влада вимагатиме санкцій проти авіакомпаній, які перевозять мігрантів до Білорусі, у тому числі вимагатиме заборони польотів в межах ЄС.

 

На запитання, чи вирішить Польща у зв’язку з ситуацією на кордоні з Білоруссю застосувати статтю 4 договору про НАТО, яка стосується консультацій у разі загрози одному з союзників, він відповів, що "такі дії є не виключені" і проводяться консультації з цього приводу. "Наступним кроком є ​​формалізація такого типу дій", — сказав Мюллер.

 

Нагадаємо, 8 листопада ситуація на польсько-білоруському кордоні безпрецедентно загострилася. Туди прибула велика група мігрантів у супроводі білоруських силовиків. Вони вчинили кілька спроб прориву через кордон, проте всі безуспішні.

 

Надвечір мігранти облаштували табір поруч з кордоном. У Польщі кажуть, що у безпосередній близькості до кордону може перебувати 2-3 тисячі людей.

 

Як повідомляла УМ, дві великі групи мігрантів ввечері 9 листопада нелегально перетнули кордон і потрапили до Польщі з території Білорусі.