У США закликають Грузію поводитися гідно з Саакашвілі

09:47, 10.11.2021
У США закликають Грузію поводитися гідно з Саакашвілі

У США занепокоєнні ситуацією навколо ув'язнення Саакашвілі.

У Держдепі США закликають грузинський уряд гідно поводитися з колишнім президентом країни Міхеїлом Саакашвілі, який перебуває у в'язниці.

 

Як інформу.є УМ, про це заявив представник Держдепартаменту США Нед Прайс, повідомила 10 листопада Грузія Online.

 

«Ми закликаємо уряд Грузії поводитися з Саакашвілі чесно та з гідністю, з дотриманням міжнародних норм», - заявив Прайс на брифінгу.

 

Він наголосив, що США стежать за ситуацією і закликають грузинський уряд негайно вжити заходів, щоб переконатися, що термінові потреби у контексті фізичного та ментального здоров'я Саакашвілі задоволені.

 

За словами Прайса, Вашингтон закликає надавати Саакашвілі адекватну медичну допомогу.

 

«Ми закликаємо владу Грузії негайно вжити заходів, щоб гарантувати, що термінові потреби в галузі ментального та фізичного здоров'я пана Саакашвілі можуть бути задоволені. Ми закликаємо Грузію поводитися з Саакашвілі чесно та виявляти повагу», - сказав Прайс.

 

Нагадаємо, що 1 жовтня Саакашвілі затримали в Грузії, де проти нього порушено низку кримінальних справ. Наступного дня стало відомо, що Саакашвілі оголосив голодування та назвав себе політичним ув'язненим.

 

29 жовтня глава уряду Грузії Іраклій Гарібашвілі відкинув можливість передачі Саакашвілі Україні.

 

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі заявила, що відмовляється використовувати повноваження, які вона має, та помилувати Саакашвілі.

 

8 листопада Саакашвілі перевели до лікарні в'язниці №18 у Глданському районі Тбілісі.

 

У МЗС України заявили, що розчаровані переведенням Саакашвілі до пенітенціарного медичного закладу № 18 у Глдані та відсутністю інформування про це української сторони.

 

Раніше, у вівторок, адвокат Саакашвілі Бека Басілая повідомив журналістам, що судовий процес у справі Саакашвілі призначено на 10 листопада. Він висловив сподівання, що судовий процес відбудеться у залі суду, а не у в'язниці, як це раніше пропонував Мін'юст Грузії.

 

Як повідомляла УМ, президент Грузії Саломе Зурабішвілі категорично заявила, що відмовляється використовувати свої повноваження для помилування третього президента країни Міхеїла Саакашвілі.