ДБР викрило багатомільйонну схему нелегального експорту брухту дорогоцінних металів, фото

12:09, 09.11.2021
ДБР викрило багатомільйонну схему нелегального експорту брухту дорогоцінних металів, фото

Брухт кольорових та дорогоцінних металів "тягнув" на понад 100 мільйонів гривень. (Фото: сайт ДБР)

Українські правоохоронці викрили махінації з вивезення за кордон кольорових та дорогоцінних металів на понад 100 мільйонів гривень.

 

Як інформує УМ, рол це 9 листопада повідомили на своїх сайтах Державна прикордонна служба та ДБР.

 

За даними слідства, злочинці закуповували застаріле електрообладнання, яке містить кольорові та дорогоцінні метали.

 

 

Ухиляючись від сплати податків, вартісний брухт вивозили у Польщу як електрообладнання та незаконно отримували відшкодування податку на додану вартість.

 

За попередньою оцінкою, протягом 2020-2021 рр. фірма-експортер відшкодувала ПДВ на загальну суму більше 65 мільйонів гривень та подала заявку на відшкодування понад 26 мільйонів грн.

 

Правоохоронці провели 18 обшуків у Київській, Львівській, Миколаївській та Волинській областях. Вилучили документацію та техніку, що можуть бути доказами у кримінальному провадженні.

 

 

В одному з логістичних центрів виявили понад 320 тонн вантажу в палетах, підготованого для відправки в Польщу. Одну з партій, на суму 126 000 євро, затримали у пункті пропуску "Ягодин" безпосередньо під час спроби вивезення з України.

 

8 листопада у Львові та Києві керівнику підприємства-експортера, брокерам та двом співробітникам Львівської митниці вручено повідомлення про підозру та клопотання про обрання запобіжних заходів і відсторонення від займаних посад.

 

Вирішується питання про накладення арешту на вилучене майно з метою відшкодування збитків, завданих державі. Слідчі дії тривають.

 

Як повідомляла УМ, за даними ДБР збитки від екологічних злочинів за 10 місяців цього року склали понад 404 млн грн.