Прокуратура проводить обшуки у підряників Подільського мосту через розкрадання 3 млрд

12:47, 05.11.2021
Прокуратура проводить обшуки у підряників Подільського мосту через розкрадання 3 млрд

Будівельним аферистам столична прокуратура інкримінує розтрату в... 3 млрд гривень. (Фото: Київська міська прокуратура)

Прокуратура столиці провела обшуки у тіньовому офісі підрядних компаній, причетних до замаху на розкрадання понад 3 млрд грн під час будівництва Подільського мосту.

 

Як інформує УМ, про це 5 листопада Київська міська прокуратура повідомляє у Телеграмі.

 

Подільська окружна прокуратура міста Києва спільно з ДКІБ СБУ провела обшук у приміщенні тіньового офісу групи компаній, причетних до замаху на розкрадання понад 3 млрд грн під час будівництва Подільського мостового переходу через річку Дніпро у Києві (ч. 2 ст. 15, ч. 3 ст. 191 Кримінального кодексу України).

 

Слідством встановлено, що між КП «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва» та ТОВ «Інвестиційно-будівельна компанія «Укрбуд» укладено договір щодо виконання проєктних та вишукувальних робіт по об’єкту: «Будівництво Подільського мостового переходу через річку Дніпро у місті Києві» (коригування).

 

У подальшому ТОВ «ІБК «Укрбуд» на умовах субпідряду залучило до виконання робіт ТОВ «Міжнародний проектний інститут», яким фактично і здійснювались роботи з розробки проєктної документації по об’єкту.

 

Однак, переслідуючи мету привласнення понад 3 млрд грн бюджетних коштів, з метою підписання відповідних актів, погодження яких є неможливим без затвердженої експертним звітом проєктної документації, невстановленими особами підроблено від імені ТОВ «Міжнародний проектний інститут» проєктну документацію по об’єкту будівництва та подано для проходження експертизи до ДП «Укрдержбудекспертиза».

 

«У зв’язку із цим в приміщенні тіньового офісу компаній, які підконтрольні бенефіціару компанії-генерального підрядника будівництва, проведено обшук та вилучено документи, які відображають протиправну діяльність, 37 печаток товариств з ознаками фіктивності, залучених до обготівкування коштів, носії інформації та інші докази, які мають значення для кримінального провадження», - сказано в повідомленні.

 

Крім того, з метою запобігання та попередження безпідставного заволодіння коштами місцевого бюджету в розмірі понад 3 млрд грн в приміщенні ДП «Укрдержбудекспертиза» напередодні також провели обшук та вилучили підроблену проєктну документацію.

 

На цей час у кримінальному провадженні проводяться експертизи. Слідство триває.

 

Додамо, що сьогодні ж Кличко звільнив заступника, який «божився», що будує Подільський міст

 

Нагадаємо, що в жовтні правоохоронці провели огляд на будівництві Подільського мосту із залученням експертів та водолазів з метою перевірки обсягів і якості виконаних робіт.

 

Як повідомляла УМ, в Департаменті транспортної інфраструктури Київської міськдержадміністрації, у замовника робіт та підрядника будівництва Подільського мосту в серпні  проходили обшуки.