Ексзаступник міністра оборони Ігор Халімон підозрюється у нанесенні збитків армії

17:25, 31.10.2021
Ексзаступник міністра оборони Ігор Халімон підозрюється у нанесенні збитків армії

Під час оголошення підозри ексзаступнику міністра оборони. (Фото ДБР)

Колишній заступник, а нині радник міністра оборони Ігор Халімон отримав офіційну підозру у нанесенні збитків армії під час закупівлі продуктів харчування.

 

За даними слідства ДБР, посадовець нібито створював преференції компаніям, які отримали 95% контрактів на харчування військових.

 

Як повідомляє УМ, про це інформує ДБР, яке не оприлюднило прізвища підозрюваних.

 

Втім, відомо, що про підозру повідомлено ще й керівнику Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міністерства оборони України Костянтину Ступаку.

 

Зауважимо, що прізвища фігурантів стали відомі з довідки про кримінальне провадження ДБР, яка опинилася в розпорядженні і оприлюднена виданням «Цензор.Нет».

 

За даними слідства, Ігор Халімон дозволив постачальникам не оновлювати недоторканний запас продовольства. Це збільшило навантаження на бюджет Міноборони на 720 млн грн.

 

Згідно з матеріалами підозри, яка є у розпорядженні «Цензор.Нет», ДБР виявило створення системи преференцій з боку Халімона на користь двох комерційних компаній – «Ресурс-Сервіс КМ» та «Військсервіс-Волонтер».

 

У грудні 2020 року – січні 2021 року керівник департаменту уклав договори про закупівлю послуг з організації харчування ЗС України на 2021 рік.

 

Потім керівник департаменту за вказівкою Халімона незаконно уклав додаткові угоди з постачальниками, згідно з якими транспортування продуктів харчування та своєчасне поповнення недоторканого запасу продовольства вже не були зобов’язанням постачальників.

 

Як наслідок ЗСУ повинні були самостійно здійснювати транспортування продовольства, залучати до цього особовий склад та техніку, та витрачати додаткові бюджетні кошти.

 

 «Вказані Додаткові угоди запроваджували новий механізм здійснення освіження продовольства (непорушних запасів) у ЗС України, застосування якого мало наслідки перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України в умовах особливого періоду, оскільки збільшувало навантаження на бюджет Міністерства оборони України на 720 млн грн, а також відповідно створювало загрозу псування непорушних запасів через відсутність можливості його освіження та погіршення стану бойової підготовки ЗС України», – йдеться у довідці.

 

Це негативно вплинуло на обороноздатність підрозділів ЗСУ та поставило під загрозу виконання їхніх основних завдань, визначених Конституцією України, зокрема щодо оборони України, захисту її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності.

 

Ексзаступнику міністра оборони та екскерівнику департаменту повідомлено про підозру за статтею перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України (ч. 1 ст. 114-1 КК України).

 

 

Як повідомляла УМ, ЗСУ увійшли до ТОП-25 рейтингу найсильніших армій світу.