Польща закидає Україні дискримінацію співвітчизників

14:42, 30.10.2021
Польща закидає Україні дискримінацію співвітчизників

У Варшаві не задоволені становищем поляків в Україні. (facebook.com/andrzejduda)

Заступник глави МЗС Польщі Шимон Шинковський вель Сенк закидає офіційному Києву дискримінацію поляків в Україні.

 

За його словами, поляки в Україні зазнають дискримінації щодо свободи віросповідання, доступу до освіти рідною мовою та свободи слова, у четвер на парламентській комісії зі зв'язків із поляками за кордоном.

 

Як інформує Україна молода, про це пише dziennik.pl.

 

Заступник міністра каже, що становище поляків в Україні змінюється в гірший бік. Він запевняє, що це відбувається через об'єктивні та суб'єктивні чинники.

 

Одним із об'єктивних факторів, за його словами, є соціально-економічна ситуація, яка спонукає людей польського походження в Україні емігрувати.

 

Шинковський вель Сенк зазначив: "Польські осередки в Україні скорочуються тривожними темпами, особливо серед молоді".

 

За його словами, багато з цих молодих людей їдуть до Польщі, де отримують "Карту поляка", яка дає їм доступ до навчання та спонукає подавати документи на здобуття польського громадянства.

 

Другою причиною заступник глави МЗС Польщі вважає пандемію коронавірусу. Україна посідає друге місце в Європі за рівнем смертності від COVID-19, і це зачіпає всі групи населення, зокрема поляків, які там проживають.

 

Також, за його словами, суб'єктивними чинниками погіршення становища поляків є несприятливий для них закон про мову, також прославлення людей, пов'язаних із волинською трагедією, та зупинення ексгумації польських жертв.

 

Дипломат стверджує, що на поляків також впливає відсутність регламентованих відносин між державою та Римо-католицькою церквою в Україні.

 

"Не буде перебільшенням сказати, що поляки в Україні зазнають дискримінації з погляду свободи віросповідання, доступу до освіти рідною мовою та свободи слова", - наголосив Шинковський вель Сенк.

 

І додав, що всі ці проблеми МЗС порушувало на переговорах з українською стороною.

 

Водночас, уповноважений уряду з питань польської діаспори та поляків за кордоном Ян Дзедзічак заявив, що в часи випробувань польська меншина виявила лояльність до України. Наприклад, коли Польща першою визнала незалежність України у 1991 році.

 

За його словами, до демократичних процесів були залучені і представники польської меншини, а першою вбитою під час Майдану 2014 року була особа польського походження, сказав він, не уточнивши, кого саме  має на увазі.

 

Крім цього, Дзедзічак підкреслив: "Багато людей польського походження також віддали життя за Україну у війні з Росією. Це показує, наскільки лояльні поляки сьогодні в Україні".

 

Як повідомляла «УМ», в ООН розкритикували новий закон Польщі про вигнання мігрантів, який суперечить міжнародному праву.