Катастрофа МН17: Росія тисне на адвокатів родичів жертв

16:58, 28.10.2021
Катастрофа МН17: Росія тисне на адвокатів родичів жертв

Вже 1 листопада родичі загиблих у катастрофі МН17 продовжать виступати у суді. (Фото: rtlnieuws.nl/nieuws/nederland)

Наступний блок слухань у справі MH17 в суді Гааги має розпочатися 1 листопада.

 

В останній період до цієї дати Росія усіляко намагається залякати адвокатів родичів загиблих в авіакатастрофі збитого над Донбасом літака рейсу MH17.

 

Як інформує Україна молода, про це пише видання RTL Nieuws

 

Відтак, нідерландські правоохоронці вже запропонували захист адвокатам.

 

За даними видання, в останні місяці почастішали інциденти, в ході яких адвокатів переслідували, серед іншого, в їхніх приватних будинках.

 

Ймовірно, це пов'язано з правом виступити у суді, яке родичі отримали під час судового слухання у справі MH17 минулого місяця.

 

Втім, адвокати родичів також стали активнішими. Зазвичай, ці юристи не відіграють провідної ролі в залі суду. Там насамперед виступають прокуратура та адвокати єдиного підозрюваного, який представлений.

 

Нагадаємо, на початку вересня процес відновився із правом виступу родичів. Протягом майже трьох тижнів їм дозволялося пояснювати суду, що для них означала катастрофа рейсу MH17.

 

Їм допомагала група юристів, об'єднаних у так звану команду правової допомоги (RBT). Ці адвокати вже багато років беруть участь у кримінальній справі та мають доступ до матеріалів, наданих прокуратурою. Справа на сьогодні налічує понад 60 000 сторінок.

 

Вісім членів RBT запросили до Національного координатора з безпеки та боротьби з тероризмом (NCTV) 22 вересня. Під час великої презентації NCTV заявив, що Росія різними способами намагалася перешкодити та залякати адвокатів. Потім NCTV запропонувало включити юристів до програми захисту.

 

Деякі юристи розповіли про підозрілі інциденти, які сталися останнім часом. Принаймні двоє з них помітили, що за ними стежили до їхнього житла після судового засідання у Схіпхолі, де проходить суд над MH17. Ще один юрист побачив у себе вдома двох підозрілих чоловіків у сонячних окулярах. Загалом NCTV було повідомлено про чотири інциденти.

 

Правоохоронці заявили, що не чекають на фізичне насильство щодо адвокатів. Юристи не коментували ситуацію в розмові з журналістами.

 

Зауважимо, що вже 1 листопада родичі загиблих продовжать виступати у суді. Загалом слово у суді матимуть 93 родичі.