Астрономи зафіксували одну з наймолодших із знайдених екзопланет

13:28, 25.10.2021
Астрономи зафіксували одну з наймолодших із знайдених екзопланет

Пряме зображення екзопланети 2M0437b. (телескоп Subaru) (Фото: Гавайського університету)

Група астрономів під науковим керівництвом Гавайського університету в Маноа (США) зробили пряму світлину 2M0437b, однієї з наймолодших коли-небудь знайдених екзопланет поза Сонячною системою.

 

Як інформує УМ, про це 25 жовтня повідомило ScienceAlert.

 

«Це відкриття доповнює елітний список планет, які ми можемо безпосередньо спостерігати за допомогою наших телескопів. Аналізуючи світло з цієї планети, ми можемо сказати дещо про її склад, і, можливо, де і як вона утворилася», - сказав астроном Ерік Гайдос.

 

Зазначається, що астрономи вже виявили тисячі екзопланет за межами Сонячної системи, але те, що вони змогли зробити пряму світлину 2M0437b, є рідкісним явищем.

 

Зазначається, що екзопланета розташована майже за 417 світлових років від Землі. Уперше астрономи її помітили у 2018 році завдяки телескопу Субару на Гаваях.

 

За словами астрономів, 2M0437b всього кілька мільйонів років. Температура на планеті становить від 1 127 до 1 227 градусів Цельсія.

 

Нагадаємо, що космічна рентгенівська обсерваторія «Чандра» Національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA) сфотографувала туманність Гантель у сузір'ї Лисички.

 

Як повідомляла УМ, американська компанія SpaceX провела успішний запуск ракети Falcon 9, яка доправила на орбіту 88 супутників, серед яких 3 мінісупутники зв’язку в рамках проєкту Starlink.