У Колумбії затримали найбільш розшукуваного наркобарона на прізвисько Отоніель

13:06, 24.10.2021
У Колумбії затримали найбільш розшукуваного наркобарона на прізвисько Отоніель

Для затримання Отоніеля задіяли 500 співробітників колумбійського спецназу і 22 вертольоти. (Фото: Associated Press)

Найбільш розшукуваного наркоторговця Дайро Антоніо Усугу на прізвисько Отоніель затримали у Колумбії.

 

Як повідомляє Україна молода, про це заявив  колумбійський президент Іван Дуке, передають світові ЗМІ. 

 

Зазначається, що зловмисник очолював угруповання "Клан дель Гольфо" або "Клан Затоки".

 

"Клан дель Гольфо" налічує близько 1,2 тис. озброєних людей, більшість з яких - колишні члени вкрай правих воєнізованих формувань, і присутній в 10 з 32 провінцій Колумбії.

 

Угруповання займається не лише наркоторгівлею, а й незаконним видобутком корисних копалин. Уряд країни також звинувачує членів клану в погрозах і вбивствах лідерів громад по всій країні.

 

Зазначається, що 50-річного Отоніеля схопили під час операції "Осіріс" в сільській місцевості колумбійського регіону Ураба, розташованого в провінції Антіокія.

 

Його звинувачують у відправці десятків партій кокаїну до США, а також у вбивстві поліцейських, вербуванні неповнолітніх та сексуальному насильстві над дітьми.

 

Колумбія пропонувала 3 млрд песо (близько 800 тис. доларів) за інформацію про місцеперебування наркоторговця, а уряд США призначив за допомогу в його пошуку винагороду в розмірі 5 млн доларів.

 

"Це найбільший удар по незаконному обігу наркотиків в нашій країні в цьому столітті, - заявив Дуке у відеозверненні. - Цей удар можна порівняти лише з падінням Пабло Ескобара в 1990-х".

 

Президент Колумбії також розповів, що під час операції "Осіріс", до якої задіяли понад 500 співробітників колумбійського спецназу і 22 вертольоти, загинув поліцейський.

 

Від 2016 року колумбійські правоохоронці вбили чи взяли в полон десятки помічників наркоторговця, змусивши його постійно перебувати в бігах.

 

У 2017 році Отоніель оголосив про свій намір постати перед судом, який так і не реалізував. У березні колумбійська поліція і Управління боротьби з наркотиками США затримали його сестру, яку екстрадували до США для пред'явлення звинувачень, пов'язаних з незаконним обігом наркотиків і відмиванням грошей.

 

Нагадаємо також про наркообіг в Україні. Як раніше повідомляла УМ, на Закарпатті ДБР затримало старшину за продаж солдатам метамфетаміну, а на Одещині у контейнерах з еквадорськими бананами виявили кокаїн.