«Пощади не чекайте»: Венедіктова погрожує продавцям підробних ковід-документів

21:01, 23.10.2021
«Пощади не чекайте»: Венедіктова погрожує продавцям підробних ковід-документів

Ірина Венедіктова оголосила війну ділкам, які заробляють на фейкових ковід-документах. (facebook.com/VenediktovaIryna)

Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова бере під особистий контроль справи про фальшиві сертифікати про вакцинацію від коронавірусу.

 

Як інформує Україна молода, про це генпрокурорка написала у Фейсбуці в суботу.

 

«Фейкові сертифікати – гра в рулетку з повним барабаном. За постріли з цієї зброї ми змусимо відповідати продавців та покупців «липи», - зазначила Ірина Венедіктова.

 

І додала: «Динаміка заражень і смертності від ковіду б’є антирекорди. Тим часом продовжує рости і статистика злочинного підроблення результатів ПЛР-тестів, довідок  та міжнародних свідоцтв про вакцинацію та COVID-сертифікатів, внесення недостовірних даних до електронних баз».

 

Також вона повідомила, що половина із майже 800 цьогорічних кримінальних проваджень цієї категорії стосуються саме махінацій з документами про щеплення.

 

За її словами, у  2021 році на підставі зібраних доказів про підробку результатів тестів та документів про вакцинацію, 104 особам вже повідомлено про підозру, до суду направлено 88 обвинувальних актів.

 

Серед фігурантів: різноманітні шахраї, медики, представники лабораторій, аптек, турфірм тощо.

 

«Бонусом до путівок продають фейкові негативні тести на ковід, тим самим розширюючи географію можливого розповсюдження небезпечного вірусу. Я зараз звертаюся до тих, хто так чи інакше причетний до «індустрії» і прошу зупинитися, одуматися і все ще раз зважити. Вас знайдуть і притягнуть до кримінальної відповідальності», - обіцяє Ірина Венедіктова.

 

Окрім цього, вона зауважила, що карають і тих, хто продає псевдодовідки, і тих, хто їх купує.

 

«Важливо: стимулювання вакцинації - не посягання на права людини, а турбота про здоров’я і безпеку нації.  На кону – життя. Ваші, близьких, друзів, колег. Підробна довідка – пропуск скоріше в реанімацію чи, в кращому випадку, до поліцейського чи прокурора, ніж на моря, в транспорт чи якісь установи», - прокоментувала генпрокурорка.

 

Нагадаємо, що напередодні у аеропорту «Бориспіль» виявили фальшиві сертифікати про вакцинацію у екснардепки Надії Савченко і її сестри Віри.

 

Як повідомляла "УМ", пункти вакцинації проти коронавірусу відкриють на залізничних вокзалах у всіх обласних центрах, а також у великих містах.