Американською програмою «Артеміда» передбачено перші польоти на Місяці вже за кілька місяців

13:54, 23.10.2021
Американською програмою «Артеміда» передбачено перші польоти на Місяці вже за кілька місяців

Ракета NASA в очікуванні польоту до Місяці. (Фото: NASA у Твіттері)

Перший непілотований випробувальний політ ракети-носія Space Launch System (SLS) і космічного корабля Orion до орбіти Місяця в рамках програми "Артеміда" запланований на лютий 2022 року, зазначають Патріоти України.

 

Як інформує УМ, про це 23 жовтня заявив керівник програми Artemis, представник NASA Майк Сарафін.

 

«Що стосується пускового вікна (місії "Артеміда-1"- УП), ми плануємо вікно тривалістю близько 15 днів в лютому (2022 року - ред). У разі запуску ракети в першій половині цього періоду, місія буде вважатися так званою тривалою місією. Вона триватиме близько шести тижнів, протягом яких корабель проведе більше часу на ретроградній орбіті, щоб підготуватися до подальшого зниження і приводнення», - сказав Майк Сарафін.

 

Він також додав, що в разі запуску ракети в другій половині відведеного періоду, місія буде вважатися короткою і триватиме чотири тижні - "Ми точно знаємо тривалість кожного варіанта місії. Її формат залежить від дня запуску і цілей, які ми перед собою ставимо".

 

Ракета-носій SLS і космічний корабель Orion вже успішно з'єднані в будівлі вертикальної збірки в Космічному центрі імені Кеннеді на мисі Канаверал в штаті Флорида.

 

За планом NASA, перед транспортуванням SLS і Orion на стартовий майданчик будуть проведені тести складових частин і наземних систем для останнього, передпольотного випробування на початку 2022 року.

 

В рамках випробування команда фахівців перевірить роботу системи заправки паливних баків ракетним паливом і проведе репетицію фінального відліку перед запуском ракети. Якщо тести пройдуть успішно, NASA поверне ракету і корабель в будівлю вертикальної збірки для остаточних перевірок, після яких буде визначена точна дата запуску.

 

Нагадаємо, що план програми «Артеміда» був оприлюднений у вересні 2020 року. Головне завдання програми - безпечне повернення, через 55 років, людини на місячну поверхню в 2024 році, а також будівництво навколомісячної станції і підготовка умов для можливої колонізації Місяця в майбутньому.

 

Як повідомляла УМ, першу українську місію на Місяць, в рамках якої на поверхню супутника буде доставлено техніку для проведення наукових досліджень, здійснить у 2022 році британська компанія Spacebit у співпраці з американськими партнерами.