Україну накриває оксид сірки після виверження вулкану на Канарських островах

17:03, 21.10.2021
Україну накриває оксид сірки після виверження вулкану на Канарських островах

Хмари з оксидом сірки "подорожують" світом. (Фото: Фейсбук Гідрометцентру.)

Повітряні маси з підвищеним рівнем концентрації діоксиду сірки, що утворилися після виверження вулкану на Канарах – циркулюють над Україною.

 

Як інформує УМ, про це 21 жовтня повідомилив українському Гідрометцентрі на своїй сторінці у Фейсбуці

 

«На острові Пальма (Канарський архіпелаг, Іспанія) триває виверження вулкану Кумбре-В'єха.

 

Останніми днями, вчені, за допомогою супутникового моніторингу, виявили переміщення територією Європи повітряних мас з підвищеним рівнем концентрації діоксиду сірки SO2 (який виділяється при вулканічних виверженнях).

 

На даний час, ці повітряні маси вже досягли території України» - сказано в повідомлені синоптиків.

 

Відзначається, що перевищення концентрацій SO2 спостерігається не у приземному шарі атмосфери, а на значних висотах - 10-15 км, тому це не впливає значним чином на повітря, яким ми дихаємо.

 

Синоптики попередили, що у випадку випадіння опадів в Україні може утворитися слабокислий дощ, який, за словами вчених, не становить суттєвої небезпеки для навколишнього середовища.

 

Найближчими днями повітряні маси над Україною будуть переміщуватися доволі швидко, тож, за прогнозами, протягом наступної доби маса повітря, що містить SO2 практично повністю покине територію країни, відходячи у східному напрямку.

 

Як повідомляла УМ, на Гаваях відбулося виверження вулкану Кілауеа. Він є одним з найбільших і найактивніших вулканів планети.