У Туреччині заарештовано іноземців, які готували замахи на чеченських опозиціонерів

14:51, 21.10.2021
У Туреччині заарештовано іноземців, які готували замахи на чеченських опозиціонерів

Серед затриманих горе-кілерів - і українець. (Фото: Anadolu.)

Суд Стамбула дозволив заарештувати шістьох підозрюваних в політичному і військовому шпигунстві, а також у підготовці замахів на опозиційних чеченських активістів, які проживають в Туреччині. Серед затриманих за звинуваченням у шпигунстві і підготовці замахів - громадяни Росії, Узбекистану та України

 

Як інформує УМ, про це 21 жовтня повідомило агентство Anadolu.

 

Операція із затримання групи підозрюваних в Стамбулі й Антальї була санкціонована Республіканською прокуратурою Стамбула. Серед затриманих в ніч на 8 жовтня — громадяни Росії Абдула Абдулаєв, Равшан Ахмедов, Біслан Расаєв і Асланбек Абдулмуслімов, а також громадяня України Ігор Єфрим й Узбекистану Амір Юсупов.

 

Всім заарештованим після допиту висунули звинувачення за статтею 328 Кримінального кодексу Туреччини (політичний та військовий шпіонаж). Санкція цієї статті передбачає тюремне увʼязнення терміном від 15 до 20 років.

 

За даними слідства, група іноземців готувала замах на опозиційних чеченських активістів, які проживають в Туреччині, і з цією метою намагалася роздобути зброю. Дії підозрюваних можуть розцінюватися як акт міжнародного шпигунства.

 

Нагадаємо, що 9 жовтня стало відомо, що турецька служба розвідки під час операції затримала в Стамбулі та Анталії 6 підозрюваних у політичному і військовому шпигунстві. У всіх затриманих були російські паспорти і зброя.

 

Чоловіків підозрюють не тільки у шпигунстві, а й у підготовці збройного нападу. У них вилучили три пістолети, один з яких був оснащений глушником та лазерним прицілом, а також велику кількість патронів.

 

21 жовтня Міністерство закордонних справ України заявило, що перевіряє інформацію про затримання в Стамбулі у цій справі українця.

 

Як повідомляла УМ, за матеріалами СБУ, до 12 років ув’язнення засуджено трьох організаторів транснаціонального злочинного угруповання. Зловмисники займалися нелегальним збутом в Україні вогнепальної зброї іноземного виробництва.