Навальний отримав премію Сахарова від Європарламенту

17:11, 20.10.2021
Навальний отримав премію Сахарова від Європарламенту

Олексій Навальний заслужив на почесну премію. (Фото: Девід Сассолі у Твітері.)

Ув’язнений російський опозиційний політик Олексій Навальний став лауреатом премії імені Андрія Сахарова «За свободу думок» у 2021 році.

 

Як інформує УМ, про це повідомив президент Європарламенту Девід Сассолі у Твітері.

 

«Олексій Навальний став переможцем цьогорічної премії ім. Сахарова», - написав він.

 

За словами Сассолі, російський опозиціонер невтомно боровся з корупцією режиму Володимира Путіна, і це коштувало йому волі та майже його життя.

 

«Сьогоднішня премія визнає його величезну хоробрість, і ми повторюємо наш заклик негайно звільнити його», - зазначив Сассолі.

 

Нагадаємо, що 20 серпня 2020 року Олексій Навальний був отруєний, після чого доправлений до берлінської клініки «Шаріте», де пройшов курс лікування. Опозиціонер повернувся до Росії в січні 2021 року, де його негайно заарештували та засудили до двох з половиною років табору.

 

Премію «За свободу думки» імені Андрія Сахарова Європарламент присуджує з 1988 року особам і організаціям, які захищають права людини та основні свободи. Церемонія нагородження відбувається щорічно в ЄП. Переможець отримує 50 тисяч євро.

 

В 2018-му лауреатом став український режисер Олег Сенцов, який на момент вручення перебував у російській в’язниці. У 2019 році премію отримав правозахисник Ільхам Тохті, який виступає за права уйгурів на території Китаю. Торік цю почесну нагороду отримали представники білоруської опозиції.

 

Як повідомляла УМ, спільне розслідування Bellingcat і CNN про отруєння російського опозиціонера Олексія Навального отримало престижну премію News&Documentary Emmy Awards.