В Україні заявляють про маніпуляції Газпрому

15:06, 15.10.2021
В Україні заявляють про маніпуляції Газпрому

Поведінка Газпрому заслуговує на особливу увагу Європи на тлі зростання біржових цін. (Фото: facebook.com/GazpromNews)

Керівництво Оператора ГТС України заявляє про маніпуляції російського Газпрому, який часто не використовує транзитні потужності, які вже оплачені. І не тільки в Україні, але і в інших країнах.

 

Як повідомляє Україна молода, про це написав глава Оператора ГТС України Сергій Макогон на своїй сторінці в Facebook в п'ятницю.

 

Зокрема, російський монополіст в цьому році тричі скорочував обсяг транзиту газу через територію України. Тому заяви російського керівництва про нібито зростання поставок є маніпулятивними.

 

За його даними, Газпром скорочував транзит газу з 1 січня - з 186 млн кубометрів до 124 млн кубометрів на добу, з 1 вересня - до 109 млн кубометрів, а з 1 жовтня - до 86 млн кубометрів, хоча платить за 109 млн.

 

"Заяви керівництва РФ про збільшення транзиту через Україну в 2021 році мають маніпулятивний характер. Слід зазначити, що чинний контракт передбачає не щорічне транспортування 40 млрд кубометрів, а щоденні транспортування 109 млн кубометрів. Зараз фізично транспортується значно менше - 85,9 млн кубометрів на добу", - написав Макогон.

 

На його думку, така поведінка Газпрому заслуговує на особливу увагу Європи на тлі зростання біржових цін.

 

"Україна готова транспортувати додатково значні обсяги газу, які перевищують потужність Північного потоку-2", - резюмував глава Оператора ГТС.

 

Нагадаємо, 13 жовтня президент РФ Володимир Путін заявив, що в 2021 році поставки російського газу через Україну перевищать зобов'язання за довгостроковим контрактом на 10%. При цьому додав, що ГТС України "може лопнути зовсім".