У Білорусі на Тихановську завели «свіжу» кримінальну справу

09:47, 13.10.2021
У Білорусі на Тихановську завели «свіжу» кримінальну справу

Бацька не дає спокою Тихановській навіть за межами Білорусі.

Слідчий комітет Білорусі порушив нову кримінальну справу проти білоруських опозиційних лідерів Світлани Тихановської та Павла Латушка.

 

Як інформує УМ, про це представник білоруського Слідкому Сергій Кабакович розповів в ефірі «Білорусь 1».

 

Справу порушено за статтею про самовільне присвоєння звання або влади посадової особи (стаття 382 КК Білорусі). Вона передбачає до двох років позбавлення волі.

 

За версією слідства, обвинувачені Тихановська і Латушко, за згодою з іншими учасниками змови в порушення вимог Конституції Білорусі, створили псевдооргани державної влади, управлінь та представництв Республіки Білорусь за кордоном. І продовжуючи свої злочинні дії, вступили в переговори з представниками іноземних держав і міжнародних організацій.

 

Раніше на Тихановську в Білорусі вже завели кримінальні справи за шістьма статтями, на Латушка - за чотирма статтями. Їх звинувачують, зокрема, в екстремізмі, змові з метою захоплення влади, замаху на акт тероризму.

 

Нагадаємо, що Світлана Тихановська брала участь у виборах президента Білорусі 9 серпня 2020 року і вважалася основним суперником Олександра Лукашенка. Павло Латушко був директором Купалівського театру - головного театру Білорусі - і після виборів приєднався до масових протестів проти фальсифікації результатів виборів, на яких Олександр Лукашенко був оголошений переможцем. Влада жорстоко придушує виступи. Проти опозиції застосовуються репресії.

 

Тихановська і Латушко були змушені виїхати з Білорусі протягом місяця після виборів. Тихановська зараз живе в Литві, її офіс отримав статус «офіційного представництва білоруської демократії». Латушко знаходиться в Польщі, він створив там представницький орган білоруської опозиції під назвою «Народне антикризове управління».

 

Більшість демократичних країн світу, в тому числі Україна, не визнають легітимність режиму Лукашенка.