Конкурс з обрання керівника САП зірвав Офіс президента – Шабунін

12:28, 09.10.2021
Конкурс з обрання керівника САП зірвав Офіс президента – Шабунін

Засідання відповідної комісії не відбулося у САП через відсутність кворуму (facebook.com/sap.gov.ua)

Обрати нового керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) досі не вдається в Україні.

 

Зокрема, засідання відповідної комісії не відбулося через відсутність кворуму в суботу.

 

Як повідомляє Україна молода, про це написав голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін у Facebook.

 

Зокрема, за попередніми даними, засідання мало початися о 10.00 годині, однак не з'явилися три члени, контрольовані Офісом президента: Олена Бусол, Андрій Гуджал та Євген Соболь.

 

Таким чином, для проведення засідання не вистачило кворуму.

 

На думку пана Шабуніна, ряд членів комісії блокують процес відбору, оскільки не хочуть відновлення повноцінної роботи незалежної САП.

 

«Зеленський/Єрмак показово плюють на зобов'язання зі спільного листа президентів США і України», - вважає голова ЦПК.

 

І додає: «Сьогодні… Єрмаковські члени комісії (обрані Радою) зірвали ключовий етап конкурсу - практичне завдання. Не з’явилися контрольовані ОП члени: Олена Бусол, Андрій Гуджал, Євген Соболь. Дату практичного завдання комісія визначила завчасно, було зроблено купа протокольної і підготовчої роботи, приїхали обидва фіналіста…

 

Я не знаю, який план в Зеленського, але в США це буде сприйнято як свідомий і продуманий плювок в обличчя Блінкену особисто. Про що Державний секретар США точно розповість Байдену, коли прийматиметься якесь важливе рішення по Україні».

 

На думку Шабуніна, зрив конкурсу щодо обрання керівника САП стане відправною точкою критичних проблем в стосунках з США.

 

Адже цей зрив засвідчує неспроможність президента України дотримуватися власних зобов’язань.

 

«Цю неспроможність, до речі, бачить не лише американський естеблішмент. Її бачать еліти усіх провідних столиць Світу. Хто захоче мати серйозні справи з президентом, неспроможним дотримуватися власних зобов’язань?

 

І не має значення, чи зрив конкурсу САП - це - самодіяльність Єрмака/Татарова, чи вказівка Зеленського. Відповідальність на президенті особисто.  Але просто цікаво, ви як думаєте, стосунки з США свідомо руйнує Єрмак чи Зеленський?», - написав голова Центру протидії корупції.

 

За неофіційними даними, один із західних дипломатів у Києві вже назвав ганебним зрив роботи комісії.

 

"Україні потрібно вирішити, хоче вона справжньої антикорупційної системи чи ні", – заявив дипломат.

 

Зауважимо, що наприкінці серпня четверо членів комісії по обранню керівника САП заявили про проблеми із конкурсом та спроби вплинути зсередини на його результати та у зв’язку з цим не виключають свого виходу з комісії.

 

Прозоре та відповідне до критеріїв обрання нового очільника САП є одним з критеріїв за так званим механізмом призупинення безвізу з боку Євросоюзу.

 

Посольства ЄС і США в Україні прямо заявляли, що від прозорості обрання нового керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури залежатиме подальша підтримка України.

 

Комісія з відбору кадрів у САП складається з 11 осіб: 4 представників ради прокурорів, яких раніше визначили, та 7 делегованих Верховною Радою

 

Як повідомляла «УМ», рік тому керівник САП Назар Холодницький пішов у відставку.