У Білорусі ліквідували Білоруський Гельсінський комітет

15:14, 04.10.2021
У Білорусі ліквідували Білоруський Гельсінський комітет

Голова Білоруського Гельсінського комітету Олег Гулак (Фото: facebook.com/belhelcom)

Верховний Суд Білорусі ліквідував Білоруський Гельсінський комітет.

 

Як інформує Україна молода, це була остання незалежна організація, що займалася захистом прав людини і яка легально працювала у Білорусі.

 

Основою для ліквідації Білоруського Гельсінського комітету було нібито порушення закону, пов’язане зі спостереженням на минулорічних президентських виборах.

 

Із заявою заборонити діяльність організації виступило Міністерство юстиції РБ.

 

Голова Білоруського Гельсінського комітету Олег Гулак висловив думку, що організацію ліквідують. На його думку, це – політичне рішення, що є частиною теперішньої хвилі утисків і ліквідації громадських організацій та інституцій у Білорусі.

 

Експерти звертають увагу на те, що у Білорусі процес ліквідації громадських організацій триває з часу завершення масових протестів після президентських виборів.

 

Серед іншого, закрито діяльність білоруського ПЕН-центру, Білоруської спілки журналістів і Товариства білоруської школи.

 

На підтримку Комітету виступила низка міжнародних правозахисних об'єднань.

 

Незважаючи на рішення Верховного суду Білоруський Гельсінський комітет обіцяє продовжувати свою роботу і далі, допомагати людям у захисті їх прав, проводити правозахисну експертизу і стежити за діяльністю державних структур.