Німеччина відзначила 31-й День національної єдності

14:32, 04.10.2021
Німеччина відзначила 31-й День національної єдності

Саме 31 рік тому відбулося об’єднання двох німецьких республік в єдину Федеративну Республіку Німеччина. (Фото: deutschland.de)

Німеччина відсвяткувала День національної єдності у неділю, 3 жовтня.

 

Саме 31 рік тому відбулося об’єднання двох німецьких республік в єдину Федеративну Республіку Німеччина.

 

Як інформує Україна молода, центральні врочистості відбулися в місті Галле на Заале. У них брала участь канцлерка Анґела Меркель, яка прощається зі своєму посадою.

 

Анґела Меркель у промові на урочистостях у День німецької єдності наголосила на важливості відстоювання здобутків демократії.

 

Так звана «остання промова» канцлерки була підсумком чотирьох термінів її повноважень та накреслила перспективи для розвитку Німеччини в майбутньому.

 

Іншим елементом Дня національної єдності було богослужіння за участю прем’єра землі Саксонія-Ангальт Райнера Газелоффа.

 

Річниця возз'єднання Німеччини стала нагодою для підбиття підсумків спільного тридцятиріччя. Зокрема тижневик «Шпігель» стверджує, що надалі є різниця між сходом та заходом.

 

Колишній спікер Бундестагу Вольфґанґ Тірсе зауважив, що у 1990 році чимало західних політиків не усвідомлювали, з якими проблемами вони зіткнуться під час реформування економіки колишньої НДР.

 

«Важко говорити про якесь повне затирання кордонів в ситуації, коли житель Баварії ігнорує потреби мешканця Бранденбургу», - підкреслює політик, народжений у Вроцлаві.

 

Слухачі підтримали тривалими оплесками останню промову Меркель у ролі канцлерки в День німецької єдності. Аплодуючи, люди підвелися зі стільців. Серед слухачів був президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр і представники інших органів влади ФРН.

 

Але жодними святковими урочистостями не приховати надалі існуючі поділи між двома колишніми Німеччинами.

 

Свідоцтвом тому є те, що за період після воз’єднання німецьких земель близько 4 мільйонів мешканців колишньої Німецької Демократичної Республіки полишили свої домівки і переїхали жити до більш заможних західних земель.