Ескадрилью винищувачів F-35A вперше розмістять за межами США

10:51, 04.10.2021
Ескадрилью винищувачів F-35A вперше розмістять за межами США

F-35 – це малопомітні винищувачі-бомбардувальники п’ятого покоління (Фото: thedrive.com)

Сполучені Штати розмістять ескадрилью з 27 винищувачів п’ятого покоління F-35A на авіабазі поблизу Лондона у Великій Британії.

 

Це буде перший випадок, коли такі реактивні літаки постійно базуватимуться за межами США.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив підполковник ВПС США, командир 495-ї ескадрильї Йен Маклафлін, пише The Drive.

 

Зазначається, що нова ескадрилья F-35 складатиметься з 27 літаків і приблизно 60 військових особового складу.

 

Підполковник Маклафлін каже, що перші літаки повинні прибути на місце базування, британську авіабазу Лейкенхіт, вже цієї зими.

 

«Сьогодні захоплюючий день. Щоб просунутися так далеко, ми виконали величезну роботу, але ще багато що належить зробити, перш ніж ми отримаємо реактивні літаки цієї зими. У 495-го полку славна історія, і ми раді просувати керівництво вперед, щоб почати закладати фундамент для перших F-35A ВПС США, розміщених в Європі», – каже командир ескадрильї.

 

Зазначається, що винищувачі прибудуть на британську авіабазу Лейкенхіт, яка знаходиться неподалік від Лондона.

 

Ця база була обрана для розміщення перших американських ескадрилій F-35A в Європі через тісні зв’язки з Королівськими ВПС, наявність необхідної інфраструктури та можливості комбінованого навчання.

 

Як відомо, F-35 – це малопомітні винищувачі-бомбардувальники п’ятого покоління, розроблені компанією Lockheed Martin.

 

Модифікація F35A використовується ВМС США, має стандартний зліт і посадку, що робить літак дешевше. Також є модифікації з вертикальною посадкою і коротким злетом (F-35B), злетом з палуби корабля (F-35C) тощо.

 

Між тим, ресурс Breaking Defense пише, що до 2026 року планується розмістити близько 450 винищувачів F-35 в країнах НАТО: Великій Британії, Нідерландах, Данії, Італії, Норвегії, Бельгії та Польщі.

 

Як повідомляла "УМ", Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний запевняє, що безпілотники Bayraktar TB2, які Україна закупила у Туреччини, не припадають пилом на складах, а виконують бойові завдання.