Завершено розслідування і відкрито матеріали провадження в справі Семенченка

12:28, 29.09.2021
Завершено розслідування і відкрито матеріали провадження в справі Семенченка

Зброя знайдена в схроні. (Фото: сайт офісу Генпрокуратури)

Офіс генерального прокурора завершив досудове розслідування в кримінальному провадженні щодо девʼяти осіб, серед яких колишній народний депутат Семен Семенченко, їх підозрюють у створенні на території України незаконного збройного формування, вчиненні теракту, незаконному поводженні зі зброєю та контрабанді товарів військового призначення.

 

Як інформує УМ, про це 29 вересня повідомили в Офісі генерального прокурора.

 

Згідно з матеріалами розслідування, з 2018 року на території Києва та Київської області під керівництвом екснардепа діяло незаконне збройне формування, яке мало тренувальну базу військового типу, арсенал зброї, боєприпасів та вибухових речовин, а його учасники постійно відпрацьовували бойові вміння та навички, зокрема за кордоном.

 

Також в Офісі генпрокурора вважають, що це формування в липні 2019 року обстріляло з протитанкового гранатомета будівлю телеканалу «112 Україна» в Києві, що кваліфікували як теракт. Зазначається, що організатором злочину був екснардеп.

 

 

Окрім цього, один із засновників формування був причетний до контрабанди товарів військового призначення «сумнівної якості та комплектації», їх у подальшому продавали підприємствам оборонного сектора економіки України за завищеними цінами і з порушенням процедур закупівлі.

 

Наразі фігурантам справи та їх захисникам відкрили доступ до матеріалів досудового розслідування для ознайомлення.

 

Зауважимо, прізвище колишнього народного депутата Офіс генпрокурора не називає, проте з висунутих звинувачень випливає, що йдеться про Семена Семенченка.

 

Нагадаємо, що 24 березня СБУ повідомила, що Семенченко й «агент НАБУ» Євген Шевченко створили незаконне збройне формування — «приватну військову компанію» (ст. 260 КК). Компанію правоохоронцям здав один з її колишніх співробітників. За версією слідства, Семенченко і Шевченко також є організаторами схеми з незаконного ввезення в Україну з Росії запчастин військового призначення, які згодом продавали оборонним підприємствам за завищеними цінами.

 

Журналісти проєкту «Слідство.Інфо» заявили, що приватна військова компанія, яку повʼязують із Семенченком, працювала в інтересах олігарха Ігоря Коломойського..

26 березня суд обрав Семенченку запобіжний захід у справі про створення «приватної військової компанії» — його відправили під арешт без можливості внесення застави. За кілька місяців Семенченку повідомили про нову підозру — у придбанні, зберіганні та передачі вогнепальної зброї, боєприпасів за попередньою змовою з групою осіб (ч. 1 ст. 263 КК).

 

А 14 липня Семенченка відпустили під цілодобовий домашній арешт. Після оголошення ухвали суду в СБУ запевнили, що оскаржуватимуть зміну запобіжного заходу екснардепу. 26 липня Семенченка знову взяли під варту.