У Канаді відбулися дострокові парламентські вибори

11:36, 23.09.2021
У Канаді відбулися дострокові парламентські вибори

Джастін Трюдо не стримує емоцій.

У Канаді 20 вересня відбулося голосування на дострокових парламентських виборах, які лідер Ліберальної партії прем’єр-міністр Джастін Трюдо оголосив на два роки раніше, намагаючись повернути більшість у парламенті. Трюдо оголосив про вибори в серпні, сподіваючись скористатися своїми результатами в боротьбі з пандемією COVID-19 та вибороти для своєї партії, яка тепер очолює уряд меншості, бажану більшість у парламенті.

 

Але кампанія пройшла не так, як планував голова уряду, опозиційні партії отримали більшу підтримку, ніж очікувалося. Трюдо також піддавали критиці за те, що він не обґрунтував, чому так несподівано вирішив проводити вибори.

 

Як наслідок, прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо залишиться при владі після парламентських виборів, але його Ліберальна партія надалі не матиме більшості в парламенті (хоча і поліпшила свій результат у порівнянні з попередніми виборами)  і змушена буде формувати «уряд меншості».  Це буде третій строк Трюдо на посаді прем'єра.

 

Ліберали отримують 158 місць у парламенті з загальної кількості у 338 мандатів. Водночас для абсолютної більшості партії Трюдо необхідно було здобути щонайменше 170 мандатів. Другою стала Консервативна партія, яка здобула 117 мандатів. Лідер консерваторів Ерін О'Тул вже визнав поразку та привітав Трюдо з перемогою. Своєю чергою сам прем'єр-міністр Канади визнав, що так і не досяг своєї мети отримати абсолютну більшість у парламенті. Водночас він наполіг, що результат голосування дав йому чіткий мандат для формування уряду.

 

Це буде третій строк Трюдо на посаді прем'єра. У Канаді знову буде уряд меншості, а партії Трюдо треба покладатися на опозиційні партії, такі як ліва Нова демократична партія, щоб приймати закони. Але канадський політолог Девід Москорп прогнозує, що це остання перемога Трюдо, а на наступних виборах має з'явитися новий лідер. Політолог також вважає, що таким лідером у Ліберальної партії може стати нинішня заступниця Трюдо та українка за походженням Христя Фріланд.  Вона зараз обіймає посаду міністра фінансів та є другою за впливовістю людиною в уряді.