США закликає Раду суддів України розблокувати судову реформу

12:49, 17.09.2021
США закликає Раду суддів України розблокувати судову реформу

У Держдепі стурбовані фактично саботажем суддівської реформи.

Державний департамент США закликає Раду суддів України негайно розблокувати судову реформу та прискорити процес очищення Вищої ради правосуддя.

 

Як інформує УМ, про це йдеться у заяві Держдепу США.

 

«Сполучені Штати разом з урядом України, громадянським суспільством та міжнародними партнерами визнають, що судова реформа має вирішальне значення для зміцнення верховенства права та залучення іноземних інвестицій в Україну», — зазначили, зокрема, в Держдепі.

 

Крім того, у заяві сказано, що в липні Верховна Рада ухвалила історичний закон про судову реформу, але Рада суддів відмовилася обрати своїх представників для участі в процесі очищення. У Держдепі вважають, що ця відмова може зірвати справжню судову реформу.

 

«Рада суддів може виконати свій обов’язок щодо імплементації закону та висунути кандидатури», — підкреслили у відомстві.

 

Нагадаємо, що 13 вересня Рада суддів не обрала членів Етичної ради для контролю Вищої ради правосуддя: 16 із 28 членів Ради суддів не підтримали жодного кандидата. Нардепи та правозахисники назвали це спробою зірвати судову реформу.

 

До Етичної ради мають увійти шість осіб — трьох представників пропонує Рада суддів України, а ще трьох — міжнародні організації. 10 вересня міжнародні організації запропонували шість своїх експертів.

 

До цього Верховна Рада оголосила про початок конкурсу на посаду членів Вищої ради правосуддя.