NASA виділить десятки мільйонів доларів на системи для місячного модуля

14:57, 15.09.2021
NASA виділить десятки мільйонів доларів на системи для місячного модуля

NASA не жаліє грошей на космічні програми. (Фото: NASA)

Американське космічне агентство NASA виділить $146 млн на розробку і доопрацювання існуючих систем для місячного посадкового модуля в рамках програми «Артеміда» (Artemis)..

 

Як інформує УМ, про це повідомляється на сайті NASA.

 

Гроші отримають пʼять компаній. SpaceX Ілона Маска отримає $9,4 мільйона, Blue Origin Джеффа Безоса — $25,6 млн, військово-промислова корпорація Lockheed Martin — $35,2 млн, Northrop Grumman — $34,8 млн, а Dynetics — $40,8 млн.

 

За 15 місяців компанії повинні доопрацювати концепцію місячного посадкового модуля, включаючи дизайн, а також оцінити безпеку та ефективність проєктів. Крім цього вони проведуть випробування ключових компонентів і технологій.

 

Посадковий модуль буде брати участь у місії доставки людей на Місяць в 2024 році, яка має на меті створення на супутнику Землі інфраструктури для подальшої відправки астронавтів на Марс.

 

Через розробку самого модуля компанія Blue Origin раніше подала позов проти NASA. У квітні цього року NASA вибрало SpaceX для розробки посадкового модуля. В тендері також брали участь Blue Origin і Dynetics — вони спробували оскаржити підсумки конкурсу і звернулися до Рахункової палати США, яка у липні відхилила протест компаній. У липні Безос запропонував NASA покрити його витрати на $2 млрдв обмін на контракт, який дасть Blue Origin можливість побудувати модуль.

 

16 серпня Blue Origin подала до суд, а NASA через це призупинило контракт зі SpaceX.