У Афганістані може розпочатися голод

09:29, 10.09.2021
У Афганістані може розпочатися голод

З приходом талібів країні загрожує гуманітарна катастрофа.

В Афганістані склалася катастрофічна ситуація, насамперед необхідно вирішити гуманітарні проблеми.

 

Як інформує УМ, про це заявила в доповіді Раді Безпеки ООН глава місії ООН зі сприяння Афганістану Дебора Лайонс.

 

«У країні склалася катастрофічна ситуація: немає грошей, продукти харчування дорожчають, міжнародна спільнота і багато донорів призупинили фінансові потоки, побоюючись, що вони потраплять до рук талібів», - заявила Лайонс, слова якої наводить сайт ООН.

 

Вона попередила, що без відновлення фінансування Афганістан опиниться в економічній кризі, яка обернеться бідністю і голодом для мільйонів, а також масовим результатом біженців з країни. Афганістан залежить багато в чому від імпорту і без грошей не зможе закуповувати навіть медикаменти. Ситуація, що склалася, може відкинути країну назад на багато поколінь.

 

При цьому вона зазначила, що в складі адміністрації, яку таліби сформували кілька днів тому, є особи, які перебувають під санкціями ООН. «Багато з 33 представлених членів уряду перебувають під санкціями ООН, включно з прем'єр-міністром, двома заступниками прем'єр-міністра і міністром закордонних справ», - розповіла глава Місії ООН.

 

«Вам належить вирішити, які кроки зробити за санкційним списком і як вступати в контакт», - заявила Спеціальний представник.

 

За її словами, справжня дилема повинна бути вирішена членами Радбезу, сусідніми країнами і всією міжнародною спільнотою.