В Україні стартував е-кадастр заповідників і природних парків

09:58, 08.09.2021
В Україні стартував е-кадастр заповідників і природних парків

Кадастр містить відкриті дані про території природо-заповідного фонду. (Фото: ВСВІТІ)

У Києві презентували відкритий електронний державний кадастр територій та об’єктів природно-заповідного фонду.

 

Як інформує УМ, проєкт представив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський.

 

Він розповів, що кадастр містить відкриті дані про території природо-заповідного фонду з межами, назвами, категоріями, площами, найменуваннями землекористувача, датою ухвалення рішення про створення та відповідним документом, розташуванням, адресою та контактною інформацією землекористувача.

 

Як зазначив Абрамовський, уся інформація є надійно захищеною і при цьому доступною для кожної людини.

 

«Вся інформація щодо об’єктів організації, створення того чи іншого об’єкта природо-заповідного фонду зберігатиметься в оцифрованому вигляді й може бути використана при плануванні подорожі та відпочинку, оформленні земельних ділянок, плануванні бізнесу, здійсненні громадського контролю, розробці документів просторового проєктування, щоб громади розуміли, де є кордони природо-заповідного фонду і правильно формували земельні ділянки», - сказав, зокрема, міністр.

 

Зазначається, що кадастр створено вперше за 30 років незалежності України. У базу внесуть дані про 8633 території та об’єкти природно-заповідного фонду України. Наразі вона заповнена на 80%.

 

Відтепер громади чітко розумітимуть, де можливо планувати розвиток своїх територій з урахуванням природоохоронної складової. А правоохоронці - швидше встановлюватимуть наявність статусу ПЗФ на тій чи іншій ділянці та запобігатимуть або вчасно реагуватимуть на будь-які порушення та злочини проти природи.

 

Електронний державний кадастр територій та об’єктів природно-заповідного фонду розташовано на вебпорталі «ЕкоСистема», який об’єднує багато сервісів, адміністративних послуг, реєстрів, власниками яких є Міндовкілля або дотичні центральні органи виконавчої влади, які координуються міністерством.