У Кабулі таліби відкрили вогонь під час акції протесту

14:26, 07.09.2021
У Кабулі таліби відкрили вогонь під час акції протесту

Під час акцій протесту у Кабулі. (Фото: Getty Images)

Таліби відкрили вогонь в Кабулі, щоб розігнати натовп під час масової акції протесту. Тисячі афганців вийшли на вулиці 7 вересня, щоб висловити невдоволення режимом талібів, зокрема щодо обмеження прав жінок.

 

Як інформує УМ, про це повідомила 7 вересня ВВС.

 

На відеозаписах видно, як мітингувальники, серед яких багато жінок, скандують гасла, тримаючи в руках плакати. Згодом на кадрах чутно постріли – налякані люди з криками розбігаються в різні сторони.

 

Деяким журналістам, зокрема зі служби ВВС, заборонили проводити зйомки під час мітингу. Афганський новинний канал  Tolo News повідомив, що його оператора заарештували разом з іншими представниками місцевих та іноземних ЗМІ.

 

Протестувальники зокрема виступали проти Пакистану, адже вважають, що сусідня країна підтримує Талібів. У натовпі лунали крики “смерть Пакистану”.

 

Спочатку таліби їздили поруч з мітингувальниками на поліцейських авто та не заважали акції протесту. Однак згодом вони відкрили вогонь у повітря.

 

«Ми вимагаємо свободи слова, демократії … я не боюся смерті», – заявила журналістам одна з учасників акції.

 

Угруповання Талібан захопило владу в Афганістані 15 вересня. Після цього президент Ашраф Гані виїхав з країни.

 

Люди почали масово покидати Афганістан, іноземні військовослужбовці організували евакуацію охочих. Операція тривала до 31 серпня.

 

Режим Талібів передбачає жорсткі правила для жінок. Після захоплення влади їм заборонили виходити на роботу, а у деяких провінціях їм не можна виходити з дому у відкритому одязі та без супроводу чоловіка.