У афганському штаті Пандшер розгромили тисячне угрупування талібів

14:02, 05.09.2021
У афганському штаті Пандшер розгромили тисячне угрупування талібів

У Пандшері тривають запеклі бої повстанців з талібами. (Фото з відкритих джерел)

Сили Фронту національного опору Афганістану блокували, а потім розгромили велике угрупування «Талібану» чисельністю у тисячу бойовиків у північно-східній частині штату Панджшер в неділю.

 

Як передає Україна молода з посиланням на світові ЗМІ, про це повідомив афганський журналіст та речник фронту опору Фахім Дашті у соцмережах.

 

«Протягом ночі і сьогоднішнього ранку більша частина угруповання була ліквідована, взята в полон під час втечі і відступу місцевим населенням за допомогою сил опору», - стверджує пан Дашті.

 

За його даними, в інших частинах долини штату Пандшер ситуація перебуває під цілковитим контролем бійців фронту, що виступають проти талібів.

 

 

У Фронті національного опору Афганістану також стверджують, що таліби мобілізували проти Панджшера на шести напрямках понад 20 тисяч бойовиків.

 

Офіційні представники «Талібану» наразі не коментують інформацію про розгром свого угрупування.

 

Напередодні таліби заявили про захоплення Пандшеру і навіть влаштували святкування у Кабулі з цього приводу зі стріляниною, під час яких вбили щонайменше 17 афганців.

 

Тоді як представник Фронту національного опору Афганістану Алі Назарі напередодні заявив, що бійці оточили велику групу заколотників з руху "Талібан" чисельністю кілька сотень бойовиків на північному сході долини Панджшер.

 

Він також спростував повідомлення про те, що таліби встановили контроль над провінцією Панджшер, закликавши не вірити "їх пропаганді".

 

"Машина пропаганди "Талібану" продовжує публікувати одні й ті самі заяви про те, що Панджшер упав. Так вже було минулого тижня, але все це - неправда. Все якраз навпаки: Фронт національного опору змусив їх відступати", - сказав він.

 

Провінція Панджшер, розташована відносно недалеко від Кабула, має стратегічне значення, оскільки через неї проходять зручні перевали, що з'єднують південь і північ Афганістану.

 

Особливості місцевості провінції і розташованої в ній однойменної ущелини добре підходять для ведення партизанської війни. Так, ущелина була одним із головних центрів опору радянським військам. А таліби під час перебування при владі у 1990-х роках, так і не змогли захопити Панджшер.