У провінції Панджшер йдуть запеклі бої між «Талібан» та НФО

14:24, 02.09.2021
У провінції Панджшер йдуть запеклі бої між «Талібан» та  НФО

"Здається, загорівся блокпост на вершині гори" - підписали фото таліби, яке виклали у Твітері. (Фото: Twitter Muhammad Jalal)

У Афганістані збройні формування руху «Талібан» штурмують останню непідконтрольну провінцію Панджшер, яку обороняють сили «Національного фронту опору» (НФО) Ахмада Масуда.

 

Як інформує УМ, про важкі бої в районі Панджшерської ущелини агентству TOLO News повідомив 2 вересня представник талібів.

 

Штурм йде з двох основних напрямків — з боку долини Андараб у провінції Баглан і міста Гульбахор у провінції Парван.

 

Bakhtar News Agency повідомляє про загибель понад 10 бійців НФО і двох польових командирів. Також талібам нібито вдалося взяти під контроль 11 опорних пунктів, захопивши в боях два танки, один броньовик і боєприпаси.

 

Представник талібів Мухаммад Джалал опублікував у Twitter фото, вказавши, що на ньому горить один із блокпостів НФО, який був атакований вранці 2 вересня. Він також заявив про взяття десятка постів.

 

У той же час, захисники Панджшеру спростовують захоплення ключових точок на підступах до ущелини.

 

«Втрати талібів за останні чотири дні становили 350 людей убитими, 287 пораненими, 35 затриманими», — зазначено в повідомленні НФО.

 

Нагадаємо, що війська Ахмада Масуда в Панджшері висунули талібам ультиматум ще 22 серпня. Вони вимагали децентралізації та побудови нової системи правління, яка забезпечить соціальну справедливість, права і свободу для всіх. Таліби у відповідь дали Масуду 4 години, щоб той здався.

 

23 серпня бойовики «Талібану» атакували Панджшер, але були відкинуті. Наступні атаки теж не увінчалися успіхом.

 

26 серпня у провінції Парван пройшли переговори між делегаціями талібів і «Національного фронту опору». Вони були невдалими, після чого «Талібан» заявив про оточення Панджшеру, вимагаючи від НФО здатися.