Кулеба: спільна заява України та США безпрецедентно сильна

10:49, 02.09.2021
Кулеба: спільна заява України та США безпрецедентно сильна

Кулеба вважає переговори досить успішними.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав безпрецедентно сильною спільну заяву України та США за результатами візиту президента Володимира Зеленського до Вашингтона, а розмову лідерів держав – дружньою, щирою і прямолінійною.

 

Як інформує УМ, про це він сказав 2 вересня у відеокоментарі у Facebook, записаний вже у Сан-Франциско.

 

«За графіком зустріч мала тривати одну годину, це включно з тет-а-тет, затягнувся тет-а-тет і затягнулася дуже сильно сама зустріч. Президенти говорили 2 години 10 хвилин – і це була дуже чітка розмова про безпеку України. Це була головна тема, в цій темі було НАТО, безпека Чорного моря, зміцнення обороноздатності України і Північний потік-2», - сказав, зокрема, Кулеба. 

 

Міністр закордонних справ України пояснив, що «механіка дипломатії» така: «…коли плануються такі історичні візити, як до Сполучених Штатів, то сторони заздалегідь домовляються про всі ключові речі» – і результатом стала спільна заява України та США за результатами візиту.

 

«Це дійсно безпрецедентний документ, я ним надзвичайно задоволений. Він, якщо чесно, перевищив мої очікування. Я вдячний американським партнерам за те, що вони почули Україну з більшості питань – і ми маємо дуже предметний документ, який виводить стратегічне партнерство України та США на новий рівень», – заявив Кулеба.

 

За словами Кулеби, цей візит Зеленського до Вашингтона –«класичний приклад win - win, перемога - перемога, коли обидві сторони отримали те, що хотіли, і залишилися задоволені візитом»,

 

«Президенти України та США, Зеленський та Байден, вивели наше стратегічне партнерство на новий рівень – і це, безумовно, перемога…

 

На цю розмову були винесені питання на майбутнє, тобто нові ідеї, які потребували обговорення безпосередньо лідерами. І це обговорення відбулося, воно було дуже щире. Я думаю, що вперше за 30 років тональність розмови була дружньою. Безумовно, СПолучені Штати й президент Байден особисто підтримують Україну, а президент Зеленський цінує цю підтримку від імені народу України.

 

Але при цьому це була дуже відверта розмова без реверансів і там, де у нас є питання до Сполучених Штатів, ми ці питання дуже чітко ставили, і там, де є питання у Сполучених Штатів, вони їх так само дуже чітко ставили. Я дуже задоволений, що президенти поговорили відверто, я б навіть сказав без дипломатії, як два лідери двох сильних країн. І це ще раз підтверджує союзницький характер  наших відносин», - зазначив Кулеба.

 

Кулеба додав, що усі ідеї, які обговорили Байден і Зеленський, вже взято «в роботу». Вони будуть рухати вперед українсько-американські взаємини і безпеку Європи також. 

 

«У сухому залишку… два історичних моменти: візит відбувся в надзвичайно важкий для США час, але Україна є пріоритетом, важливою країною – і знайшли час для предметної розмови, і друге - всі результати у спільній заяві», – підсумував Кулеба.