ООН: від талібів вимагають дозволити афганцям безперешкодно залишати країну

10:17, 31.08.2021
ООН: від талібів вимагають дозволити афганцям безперешкодно залишати країну

Усі бажаючі - мають право на вибір: залишатися в Афганістані чи ні.

Рада Безпеки ООН рішуче вимагає від радикального руху «Талібан» дозволити афганцям безперешкодно залишати країну.

 

Як інформує УМ, відповідну резолюцію РБ ООН ухвалила у понеділок, 30 серпня.

 

За неї проголосували 13 членів Радбезу, а от Росія та Китай – утрималися.

 

«Рада Безпеки очікує, що Талібан виконуватиме свої зобов'язання щодо сприяння безпечному проходу афганців та іноземних громадян, які хочуть покинути Афганістан», - заявила, зокрема, посол США Лінда Томас-Грінфілд.

 

Зазначається, що для ООН «надзвичайно важливо», щоб кожній людині було дозволено безпечно виїхати з Афганістану з будь-якої причини, коли завгодно, повітряним шляхом або наземним транспортом.

 

ООН також вказує на необхідність безперешкодного гуманітарного доступу та дотримання прав людини, особливо "прав жінок, дітей та меншин".

 

Країни-підписанти найрішучіше засудили вибухи в аеропорту Кабула у минулий четвер, в результаті яких загинуло понад 150 людей, ще 200 отримали поранення. Відповідальність взяло на себе терористичне угруповання "Ісламська держава" в провінції Хоросан (ІСКП).

 

Напад був спрямований на людей, які втікали з Афганістану після захоплення влади в країні талібами два тижні тому, а міжнародні сили надавали допомогу в евакуації.

 

Нагадаємо, що напередодні США завершили виведення з Афганістану свого військового контингенту, який перебував у цій країні 20 років.