Чи всі за одного? В Естонії обирають президента, кандидат лише один

21:50, 30.08.2021

Естонський парламент у понеділок, 30 серпня, обирав нового президента країни.

 

І вперше за 30 років на виборах був представлений тільки один кандидат — директор Естонського національного музею Алар Каріс.

 

Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на ERR.


Кандидатуру пана Каріса висунули Партія реформ і Центристська партія. У цих двох партій разом 59 місць в Рійгікогу — парламенті країни, який нараховує 101 депутата.

 

Щоб обрати президента, за кандилата мають проголосувати не менше 68 народних обранців.

 

Відтак Алару Карісу потрібно буде заручитися підтримкою або соціал-демократів, або партії Isamaa. Обидві фракції оголосили вільне голосування по кандидатурі президента, тобто кожен депутат сам буде вирішувати, чи підтримувати Каріса.


За президента в парламенті Естонії можна голосувати в три тури. Перший тур у Рійгікогу мав розпочатися в понеділок о 13:00. Тож на момент верстки номера його результат ще не був відомий.

 

Якщо кандидат не набере необхідної більшості, другий тур буде проведено у вівторок, 31 серпня, о 12:00. Кандидати можуть бути висунуті вранці того ж дня з 8:00 до 10:00.

 

Якщо президента не вдасться обрати і в другому турі, то негайно, у вівторок, відбудеться і третій тур. Якщо ж і він закінчиться безрезультатно, то процес виборів перейде в колегію виборників, де до депутата Рійгікогу приєднаються 107 представників місцевих самоврядувань.


Новий президент має змінити на посаді чинну президентку Керсті Кальюлайд, повноваження якої закінчуються в жовтні. Перебуваючи в Україні на саміті «Кримська платформа», пані Кальюлайд дала кілька відвертих інтерв’ю з не надто втішними для України прогнозами.

 

Зокрема, вона заявила, що Україні знадобиться орієнтовно 20 років для готовності до членства в Європейському Союзі, а розраховувати на членство в НАТО наша країна зможе, коли відновить контроль над усією своєю територією.

 

Вона також зазначила, що в газогону «Північний потік-2» мало шансів на те, щоб окупити затрати на його спорудження».

 

«Проєкт буде збитковим у будь-якому випадку», — сказала пані Керсті «Радіо «Свобода».