Байден відправив до Афганістану тисячу десантників для евакуації дипломатів

08:27, 15.08.2021
Байден відправив до Афганістану тисячу десантників для евакуації дипломатів

Байден наказав військовим евакуювати дипломатів з Афганістану. (Фото Білого дому)

Президент США Джо Байден наказав направити додаткові війська в Афганістан, які мають забезпечити евакуацію американського дипломатичного персоналу з Кабулу.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у заяві Байдена, поширеній Білим домом в ніч на неділю.

 

«Виходячи з рекомендацій наших дипломатичних, військових та розвідувальних служб, я санкціонував розгортання приблизно 5000 військовослужбовців США, щоб переконатися, що ми зможемо забезпечити впорядковане та безпечне скорочення персоналу США та інших союзників», - сказав Байден.

 

За даними агенції «Reuters»,  яка посилається на анонімні джерела у Пентагоні, Байден у суботу наказав відправити тисячу військовослужбовців з 82-го повітряно-десантного підрозділу у Форт-Бреггу, що разом із 4 тисячами, про які йшлося раніше, становитимуть оголошені 5 тисяч.

 

У своїй заяві господар Білого дому також наказав збройним силам та розвідувальній спільноті «забезпечити здатність і пильність у протистоянні майбутнім терористичним загрозам з Афганістану».

 

За словами Байдена, Білий дім повідомив представникам талібів, що будь-які дії, які піддадуть ризикові персонал Сполучених Штатів, «будуть зустрінуті швидкою і рішучою військовою відповіддю США».

 

Водночас він зазначає, що безстрокова військова присутність США не є виходом із ситуації.

 

«Ще один рік або ще п'ять років військової присутності США не змінили б ситуацію, якщо афганські військові не можуть або не хочуть утримувати свою власну країну. І нескінченна американська присутність у розпал громадянського конфлікту в іншій країні є для мене неприйнятною», - додав Байден.

 

Відтак посольство США в Кабулі має бути евакуйованим упродовж наступних 36 годин, а всі американські дипломати повинні повністю покинути країну до 31 серпня.

 

За даними Пентагону, таліби можуть захопити Кабул уже за кілька днів.

 

Тим часом стало відомо, що таліби захопили останнє велике місто країни за межами Кабулу - Джелалабад. 

 

Як повідомляла «УМ», наразі "Талібан" невпинно рухається у бік Кабулу.

 

За останні вісім днів таліби взяли під свій контроль половину з 34-х провінцій Афганістану, захопивши принаймні 18 провінційних столиць.

 

Раніше США, Велика Британія і Канада оголосили про направлення військових до Афганістану, щоб допомогти співгромадянам залишити країну. Тим часом парламент Данії схвалив евакуацію 45 громадян Афганістану, які працювали в консульському відділі посольства країни в Кабулі.

 

Наступ талібів по всій країні посилився, коли цього літа війська США і НАТО почали завершувати вивід військ з Афганістану.