«Урядовця ДНР» обвинувачують у створенні фейків про Україну і пропагуванні «руського міра»

13:59, 14.08.2021
«Урядовця ДНР» обвинувачують у створенні фейків про Україну і пропагуванні «руського міра»

Обвинувачуваний сепаратист активно пропагував ідеї «руського міру» в окупованому Донецьку. (Фото ДАН)

Слідчі Офісу генпрокурора направили до суду обвинувальний акт стосовно так званого «заступника міністра інформації «ДНР», який створював фейки про Україну та пропагував «руський мір».

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує Офіс генерального прокурора в  суботу.

 

«За даними слідства, у 2014-2015 роках обвинувачений, обіймаючи посаду так званого «заступника міністра інформації «ДНР», відповідав за організацію агітаційної роботи серед населення, схиляння до участі у терористичній організації і підтримки її діяльності, пропаганду ідей «руського міру», налагодження взаємодії з місцевими та закордонними засобами масової інформації з метою їх використання для агітації, висвітлення діяльності терористичної організації «ДНР», дискредитації діяльності органів державної влади України та осіб, задіяних у ході проведення антитерористичної операції», - йдеться в повідомленні Офісу генпрокурора.

 

Також досудовим розслідуванням установлено, що у підвальних приміщеннях захопленої бойовиками будівлі УСБУ в Донецькій області цей сепаратист неодноразово змушував полонених українських вояків на запитання російських журналістів повідомляти неправдиву інформацію про нібито умисні артилерійські обстріли ЗСУ житлових будинків та про належні умови утримання у полоні.

 

За відмову у наданні подібних брехливих «інтерв’ю» бойовики катували військовополонених.

 

Окрім того, обвинувачений у спеціально створеному телеграм-каналі пропагував  комуністичний тоталітарний режим, поширюючи при цьому заборонену символіку.

 

Його дії були кваліфіковані як посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, участь у діяльності терористичної організації, а також поширення комуністичної символіки та пропаганди комуністичного режиму (ч. 3 ст. 110, ч. 1 ст. 258-3 та ч. 2 ст. 436-1 КК України).

 

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося Головним слідчим управлінням Служби безпеки України.

 

Як повідомляла "УМ", омбудсмен Людмила Денісова закликає ЮНІСЕФ запобігти мілітаризації дітей в ОРДЛО.