Державний реєстр моряків повернули уряду після захоплення рейдерами – СБУ

12:25, 03.08.2021
Державний реєстр моряків повернули уряду після захоплення рейдерами – СБУ

Начальник управління Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк (в центрі). (Фото СБУ)

Кіберфахівці СБУ завершили передачу до міністерства інфраструктури Державного реєстру документів моряків, який раніше був захоплений рейдерами.

 

Як повідомляє Україна молода, про це поінформував начальник управління Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк під час спільного брифінгу з урядовцями у вівторок.

 

За його словами, СБУ не просто передала в мініфраструктури реєстр моряків, а й допомагає відновити роботу всіх функцій відповідних сервісів.

 

Реєстр повернули його з-під контролю третіх осіб, які використовували цей ресурс для корупційних схем. Двом зловмисникам уже повідомлено про підозру.

 

"Двом агентам, посередникам агентств, які займалися наймом моряків, повідомлено про підозру в одержанні неправомірної вигоди для подальшої передачі посадовцям Інспекції з питань підготовки та дипломування моряків. Наразі вирішується питання про притягнення до кримінальної відповідальності інших причетних осіб", - каже пан Вітюк.

 

Минулого місяця СБУ викрила масштабну злочинну схему оформлення дозвільних документів моряків. Фактично державний реєстр перебував у володінні сторонніх приватних осіб.

 

Це дозволяло зловмисникам незаконно оформлювати дозвільні документи для моряків і отримувати до $150 млн неправомірної вигоди щороку.

 

 

Злочинна схема в нинішньому вигляді діяла з кінця 2019 року, а корупційні оборудки функціонували ще з 2016-го. У цій схемі було об’єднано роботу мережі агентів-посередників, які за винагороду "допомагали" морякам проходити регулярне підтвердження своєї кваліфікації, і несанкціоноване втручання в державний реєстр.

 

Якщо моряк намагався самостійно пройти тестування через особистий кабінет, то йому створювали штучні перешкоди. Наприклад, затягували строки видачі сертифікатів чи спотворювали результати тестів.

 

Винагорода "агенту" становила 3-8 тисяч доларів залежно від посади моряка.

 

 

Встановлено, що у схемі були задіяні колишні та нинішні посадовці Державної служби морського та річкового транспорту України та Інспекції з питань підготовки та дипломування моряків.

 

Раніше, 29 червня Верховна Рада ухвалила у цілому законопроєкт №3944, яким позбавила моряків зі стажем роботи на суднах вимоги повторного складання іспитів для отримання підтвердження своєї компетентності.