Білоруська легкоатлетка Тимановська отримала гуманітарну візу Польщі

15:03, 02.08.2021
Білоруська легкоатлетка Тимановська отримала гуманітарну візу Польщі

Аккредитаційний бейдж Тимановської на Олімпіаді у Токіо. (Фото Reuters)

Бігунка Христина Тимановська, яку режим Лукашенка відсторонив від Олімпіади за критику спортивних функціонерів НОК Білорусі і намагався примусово вивезти з Токіо до Мінська, отримала польську гуманітарну візу.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив заступник міністра закордонних справ Польщі Марцін Пшидачу понеділок.

 

"Білоруська спортсменка Христина Тимановська вже перебуває у прямому контакті з польськими дипломатами в Токіо. Вона отримала гуманітарну візу. Польща зробить усе можливе, щоб допомогти їй продовжити спортивну кар'єру", - написав Пшидач у Twitter.

 

                                                     Христина Тимановська на старті. 

 

Раніше про готовність надати підтримку і міжнародний захист Христині Тимановській заявляли уряд Чехії і посольство Австрії у Японії.

 

Тоді як сама спортсменка подала документи на надання політичного притулку саме в Польщі.

 

Як розповів Олександр Опейкін з Білоруського фонду спортивної солідарності, Христина усе ще перебуває у Токіо.

 

«Вона вже спілкується з Міжнародним олімпійським комітетом і з пресою. Вже подала заяву на надання політичного притулку в Польщі, тому вона вже в дорозі перебуває. З нею все в порядку. Тримається добре, зрозуміло, що це стресова ситуація не тільки для спортсмена, але і людини - опинитися під таким тиском. Це молода дівчина, на яку чинили тиск дорослі досвідчені функціонери», - сказав Опейкін.

 

Він також зазначив, що дівчина побоювалася повертатися до Мінська, бо її показали в сюжетах "пропагандистських каналів".

 

«Її намагалися зняти зі змагань не з якихось об'єктивних і реальних причин, по здоров'ю або щось ще, це був чисто адміністративний наказ», - додав Опейкін.

 

Як повідомляла «УМ», легкоатлетка з Білорусі Христина Тимановська, яка перебуває на Олімпіаді в Токіо, заявила, що її силою відвезли в аеропорт після того, як вона поскаржилася на національних тренерів, і попросила міжнародного захисту.