Чаус незаконно утримується в СБУ: адвокатів і детективів НАБУ не пускають

10:56, 31.07.2021
Чаус незаконно утримується в СБУ: адвокатів і детективів НАБУ не пускають

Спецпризначенці НАБУ перед будівлею СБУ на Володимирській не добилися передачі Чауса. (Фото з відкритих джерел)

Захисників колишнього судді Миколи Чауса, якого виявили у спідньому в селі Мазурівка на Вінниччині, вже майже добу не пускають до свого клієнта.

 

Також у СБУ неофіційно продовжують відмовлятися передати підозрюваного до НАБУ, адже саме детективи бюро розшукують його.

 

Місце перебування Чауса невідоме. Востаннє його завезли на внутрішнє подвір’я центрального апарату СБУ на очах детективів НАБУ, які вимагали передати екссуддю їм згідно із законом.

 

Як інформує Україна молода, про це журналістам повідомив захисник Олександр Вишневий, а також пресслужба НАБУ.

 

«Захисників до Чауса активно не допускають. Роблять усе аби виключити будь-які контакти з ним. СБУ не підтвердило що Чаус у них. НАБУ влаштували ефектне кіно, але також не підтвердили, що затримали Чауса як і те, що вони його взагалі бачили», - наголосив пан Вишневий у суботу вранці.

 

За його словами, правоохоронці мають дані про захисників Чауса. Пан Вишневий наголошує, якщо СБУ чи НАБУ планують вчиняти з ним процесуальні дії, то зобов’язані повідомити залучених за договором захисників.

 

Адвокат припускає, що на Чауса впливатимуть, щоб той відмовився від залучених дружиною захисників: "Це може бути пов’язано з специфікою цієї справи. Але доки не відбудеться конфіденційне спілкування між залученими дружиною захисниками і ним, будь-які висновки робити передчасно".

 

Вишневий також відзначає наростання конфлікту між Національним антикорупційним бюро та Службою безпеки і припустив, що наразі відбувається боротьба за те, який саме орган буде здійснювати розслідування відносно Чауса. На думку адвоката, кожен правоохоронний орган намагається взяти ситуацію під контроль.

 

Водночас, НАБУ в п’ятницю ввечері оприлюднило відео, на якому вони намагаються зупинити автомобіль Служби безпеки з розшукуваним екссуддею Миколою Чаусом.

 

"НАБУ ідентифікувало автомобілі, якими працівники СБУ перевозили розшукуваного суддю Чауса, однак на законні вимоги детективів зупинитись та передати їм підозрюваного співробітники Служби безпеки не реагували, після чого незаконно доставили його на вул. Володимирську, 33 (будівля СБУ – ред.).

 

Наголошуємо, що відповідно до ч.1 ст. 210 КПК України уповноважена службова особа зобов’язана доставити затриманого до найближчого підрозділу органу досудового розслідування. Правоохоронці мають дотримуватися закону і передати підозрюваного, який розшукується детективами, уповноваженим представникам Національного бюро", - повідомили у бюро.

 

 

Як повідомляла «УМ», колишній суддя Микола Чаус, якого в квітні 2021 роки викрали невідомі у Молдові, «знайшовся» у селі Мазурівка Могилів-Подільського району на Вінниччині в п’ятницю. Після цього його забрали співробітники СБУ і вивезли до Києва.

 

Як повідомляла «УМ», за неофіційними даними, згідно із завданням керівництва держави, Чауса мали би «знайти» на кордоні у проміжку мiж 19 та 25 липня.

 

Ці плани на минулому тижні перекреслила заява генпрокурора Молдови Олександра Стоянголо, який 22 липня чітко заявив: до викрадення судді-втікача причетні українські держслужбовці та спецслужби.

 

Відтак, Чаус «знайшовся» на кордоні лише 30 липня.