ОП та Мінʼюст розкритикували позов Росії проти України до ЄСПЛ

15:47, 22.07.2021
ОП та Мінʼюст розкритикували позов Росії проти України до ЄСПЛ

У будівлі Європейського суду з прав людини можуть хіба-що покепкувати з позову РФ

Судовий позов Росії проти України до Європейського суду з прав людини не має жодної юридичної перспективи.

 

Як інформує УМ, про це 22 липня заявив радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк.

 

«Керівництво Росії вирішило скористатися інструментом ЄСПЛ після того, як на конституційному рівні забезпечило собі ж абсолютну можливість не виконувати будь-яке рішення ЄСПЛ. Тобто ЄСПЛ для самої РФ в юридичному сенсі ніщо, а от у пропагандистському — все. Якщо комусь був потрібен еталон політичного цинізму — ось він у вигляді подібних дій Росії», — сказав, зокрема, Подоляк.

 

Він додав, що Україна визнала Росію державою-окупантом, яка контролює захоплені території, тому вона повністю відповідальна за ситуацію на цих територіях — від порушення прав людини до пограбунку економічного потенціалу.

 

Міністр юстиції Денис Малюська наголосив, що Росію чекає поразка в Європейському суді з прав людини за позовом проти України.

 

Урядовець говорить, що «Росія сплутала ЄСПЛ з шоу на російському телебаченні», адже у позові до суду виклали «усі міфи російської пропаганди».

 

«Зовсім безглуздим такий вчинок не назвеш — у них зʼявиться додатковий медіа майданчик для промивання мізків та медіа-привід. Але з юридичної точки зору на них чекає — неминуча поразка», — написав міністр.

 

Нагадаємо, що 22 липня Росія звернулася до Європейського суду з прав людини з міждержавною скаргою на Україну. У позові Москва перекладає на Київ відповідальність «за загибель мирного населення», «придушення свободи слова», «блокування Північно-Кримського каналу як основного джерела прісної води для жителів Кримського півострова», «політику дискримінації російськомовного населення» тощо. Серед іншого Кремль звинувачує Україну в катастрофі малайзійського Boeing MH17 у небі над Донбасом.