Чиновники та претенденти на громадянство складають іспит з української мови

09:54, 19.07.2021
Чиновники та претенденти на громадянство складають іспит з української мови

Хочеш посаду чи громадянство - вчи державну мову!

В Україні вперше чиновники та претенденти на громадянство складають іспит із державної мови. Іспит, реєстрація на який стартувала 16 липня, почався о 9:30.

 

Як інформує УМ, про це нагадали у пресслужбі Міносвіти і науки.

 

Далі впродовж перших двох тижнів щодня у будні відбуватимуться три іспитові сесії: з 9:30 до 11:30, з 12:30 до 14:30 і з 15:30 до 17:30.

 

Для перевірки робіт і встановлення рівня володіння державною мовою апарат Комісії і сама Комісія мають 15 календарних днів.

 

Станом на сьогодні іспитові майданчики облаштовані у Києві, Чернігові, Полтаві, Вінниці, Житомирі, Черкасах, Луцьку, Івано-Франківську, Чернівцях, Миколаєві, Рубіжному.

 

Нагадаємо, що з 16 липня 2021 року для вступу на державну службу необхідно подавати сертифікат про рівень володіння державною мовою. Отримати його можна за результатами спеціального іспиту. Відповідальною за процес іспитів є Національна комісія зі стандартів державної мови, що визначено Законом «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

 

Іспитова робота складатиметься з чотирьох частин: «Культура мови» (24 тестові задання), «Читання» (20 тестових завдань), «Письмо» (1 завдання відкритого типу), «Говоріння» (2 завдання відкритого типу).