Рада врахувала пропозиції Зеленського у законі про ВККС

12:39, 13.07.2021
Рада врахувала пропозиції Зеленського у законі про ВККС

Рада удруге проголосувала за судову реформу. (Фото Верховної Ради України)

Верховна Рада підтримала законопроєкт про старт роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) з урахуванням пропозицій президента Володимира Зеленського.

 

Як інформує УМ, про це 13 липня повідомили у пресслужбі парламенту.

 

За відповідне рішення проголосували 305 нардепів. Документ не підтримали лише представники фракцій ОПзЖ і «Батьківщина».

 

Нардепи проголосували за всі пропозиції президента, таким чином надавши міжнародним експертам право вирішального голосу під час відбору кандидатів до ВККС.

 

Нагадаємо, що 29 червня Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 3711-д, який запускає судову реформу в Україні. Документ стосується відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

 

Він передбачає створення комісії для відбору 16 нових членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Це фактично кадрова агенція для суддів. Вона проводить конкурси з добору нових суддів і переатестовує чинних.

 

8 липня Зеленський наклав вето на законопроєкт № 3711-д про перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС). Усе через те, що в тексті опинилися дві взаємовиключні поправки: одна норма надає міжнародним експертам вирішальний голос у конкурсній комісії, а інша говорить про необхідні два голоси від українських експертів і два голоси від міжнародних.