Меркель і Зеленський говорили у Берліні про газ, Донбас і вакцини

09:18, 13.07.2021
Меркель і Зеленський говорили у Берліні про газ, Донбас і вакцини

Ангела Меркель і Володимир Зеленський після завершення перемовин у Берліні. (Фото Офісу президента)

Зустріч президента України Володимира Зеленського і канцлерки ФРН Ангели Меркель завершилася у Берліні пізно вночі.

 

Як повідомляє Україна молода з посиланням на Офіс президента, подробиці перемовин із пані Меркель Зеленський розповість вже після повернення до Києва, під час спілкування зі ЗМІ на Всеукраїнському форумі "Україна 30".

 

На спільному брифінгу в Берліні президент і канцлерка повідомляли, що вони обговорювали посилення ролі Німеччини у "нормандському форматі" та у встановленні миру на Донбасі, будівництво "Північного потоку-2", участь німецької сторони у саміті "Кримської платформи", а також торговельно-економічне співробітництво.

 

Так, Ангела Меркель вважає, що Україна повинна залишатись транзитером газу навіть після спорудження газопроводу "Північний потік-2".

 

"Ми хочемо досягти того, щоб залишився транзит газу через Україну. Для нас у майбутньому Україна залишається транзитером газу навіть якщо буде завершено будівництво "Північного потоку-2", - сказала канцлерка ФРН.

 

Вона також відзначила, що з боку України  є серйозні побоювання щодо газопроводу, і Німеччина сприймає їх серйозно.

 

Тоді як Зеленський наголосив, що з точки зору України "Північний потік-2" є великою загрозою безпеці в регіоні.  Він вважає, що питання газопроводу слід розглядати у "нормандському форматі", однак, він поки що не отримав відповіді від канцлерки щодо такої ініціативи.

 

Меркель зі свого боку відзначила, що формально енергетична безпека не належить до рамок "нормандського формату" і мінських домовленостей, але, за її словами, енергетичні питання можуть обговорюватись на нормандській зустрічі.

 

Щодо проблеми Донбасу, то тут німецька канцлерка наголошує на необхідності імплементації "формули Штайнмаєра" в українське законодавство, а також бажає, аби на окупованій території Донбасу були проведені вибори.

 

"На жаль, у зв’язку з Мінськими домовленостями у нас не вистачає прогресу. Україна вздовж лінії розмежування відкрила багато КПВВ. На жаль, не в такій же мірі це було зроблено з боку сепаратистів у Луганській та Донецькій областях.

 

З іншого боку нам потрібна імплементація так званої "формули Штайнмаєра" в українське законодавство. Ми хочемо досягти, щоб у цих регіонах були проведені вибори… Німеччина буде й надалі виступати за досягнення прогресу в Мінських домовленостях", - сказала Ангела Меркель.

 

Серед іншого стало відомо, що Україна отримає від Німеччини 1,5 млн доз вакцини від коронавірусу.

 

За словами канцлера Німеччини, «ми у дружних відносинах з Україною, і хочемо разом подолати виклики».

 

Щоправда яку вакцину і коли саме отримає Україна наразі невідомо.

 

Нагадаємо, під час візиту до Берліна Зеленський спочатку зустрівся з президентом ФРН Франком-Вальтером Штайнмаєром.