Суддя Сергій Вовк відпустив злодія у законі «Умку» із СІЗО під домашній арешт

10:49, 10.07.2021
Суддя Сергій Вовк відпустив злодія у законі «Умку» із СІЗО під домашній арешт

Злодій у законі "Умка" колекціонував статуетки з відомого радянського мультфільму про маму-білу ведведицю і ведмежа з таким самим прізвиськом. (Фото Офісу генпрокурора)

Один з найвпливовіших у кримінальному світі «злодіїв у законі» на прізвисько «Умка» звільнився з-під варти у СІЗО і тепер перебуватиме під нічним домашнім арештом.

 

Рішення про зміну запобіжного заходу «Умці» ухвалив одіозний суддя Печерського суду Києва Сергій Вовк.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує Офіс генпрокурора, який планує оскаржити це рішення суду.

 

«Прокурорами Офісу генерального прокурора підготовлено апеляційну скаргу на рішення суду про зміну запобіжного заходу особі, яка підозрюється у поширенні злочинного впливу в суспільстві у статусі "злодія в законі" на прізвисько "Умка" (ч. 3 ст. 255-1 КК України)», - йдеться у повідомленні.

 

Зокрема, зазначається, що 9 липня судом за клопотанням сторони захисту "Умці" змінено запобіжний захід з тримання під вартою на нічний домашній арешт.

 

Досудове розслідування здійснюється Головним слідчим управлінням Нацполіції України, за оперативного супроводу співробітників Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції України.

 

Слідством встановлено, що "злодії в законі" здійснювали розподіл так званого "злодійського общака", допомагали в організації уникнення кримінальної відповідальності іншим "кримінальним авторитетам" та вирішенні спорів між криміногенними елементами, на основі так званих "воровських понять", організовували забезпечення побуту засуджених шляхом постачання до виправного закладу продуктів харчування, сигарет та заборонених інструкціями речей – мобільних телефонів. Крім того, вони здійснювали координацію злочинної діяльності осіб за територіальним розташуванням та курували створення "call-центрів", які шляхом шахрайства обманювали потерпілих.

 

Як повідомляла «УМ», у травні поліція затримала двох найвпливовіших в Україні "злодіїв у законі": "Умку" затримали в аеропорту Дніпра, а особу на прізвисько "Лаша Сван" – у готелі.

 

Слідчим суддею Печерського районного суду м. Києва стосовно підозрюваних застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без альтернативи внесення застави строком до 18 липня включно.

 

Нагадаємо, 14 травня РНБО запровадила спеціальні санкції до 557 "злодіїв у законі", відомих у світі. Більшість із них перебувають зараз не в Україні.