Ефективність від коронавірусу вакцини Pfizer знижується через півроку

11:48, 09.07.2021
Ефективність від коронавірусу вакцини Pfizer знижується  через півроку

Навіть вакцина Pfizer - далеко не всесильна

Розробники вакцини від коронавірусу Pfizer — BioNTech заявила, що ефективність їхньої вакцини дійсно знизилась через 6 місяців після другого щеплення. Зараз вони працюють над третьою дозою препарату, який має дати організму найвищий рівень захисту від усіх штамів коронавірусу.

 

Як інформує УМ, про це йдеться у заяві компанії BioNTech.

 

«Як видно з реальних даних, опублікованих Міністерством охорони здоровʼя Ізраїлю, ефективність вакцини в запобіганні як інфекції, так і симптоматичних захворювань знизилася через шість місяців після вакцинації, хоча ефективність у запобіганні серйозних захворювань залишається високою», — заявили розробники вакцини.

 

Вони зазначили, що для відновлення захисту, ймовірно, знадобиться щеплення третьою дозою препарату, яке доведеться робити протягом 6-12 місяців після щеплень двома дозами. Наразі розробники проводять випробування третьої дози вакцини. Початкові дані дослідження показують, що третя доза, яку ввели через 6 місяців після другої дози, має стійкий профіль переносимості. Науковці сподіваються, що третя доза забезпечить найвищий захист від усіх відомих штамів коронавірусу, у тому числі й «Дельти», який стрімко поширюється у світі. Компанії планують опублікувати більш точні дані найближчим часом.

 

 

Хоча Pfizer і BioNTech вважають, що третя доза вакцини може зберегти найвищий рівень захисту від всіх штамів, компанії зберігають пильність і розробляють оновлену версію вакцини, яка націлений на повний спайковий білок штаму «Дельта». Перша партія для випробування вже виготовили на підприємстві BioNTech в Майнці, Німеччина. Компанії очікують, що клінічні дослідження почнуться у серпні.

 

Зазначимо, що у липні МОЗ Ізраїлю заявив про зниження ефективності вакцини Pfizer проти коронавірусу, однак препарат досі залишається ефективним у запобіганні важкому перебігу захворювання. Спад ефективності збігся з поширенням штаму «Дельта» і скасуванням соцдистанції в Ізраїлі. За повідомленням Міністерства охорони здоровʼя, ефективність вакцини в запобіганні як інфекції, так і симптоматичним захворюванням, з 6 червня впала до 64%. Водночас вакцина виявилася на 93% ефективнішою у запобіганні госпіталізації та серйозним захворюванням, які спричиняє коронавірус.

 

Додамо, що представник компанії Pfizer в Ізраїлі, що вакцина ефективна проти штаму «Дельта » на 90%.

Попередні результати дослідження науковців з Оксфордського університету свідчать про те, що змішування вакцин проти коронавірусу Pfizer від BioNTech і AstraZeneca також формує імунітет від COVID-19.

У червні у США підтвердили, що вакцини Pfizer і Moderna провокують проблеми із серцем у підлітків та юнаків.