Україна в очікуванні переліку критеріїв для членства в НАТО

15:48, 07.07.2021
Україна в очікуванні переліку критеріїв для членства в НАТО

Зеленський в очікуванні "дорожньої карти" для вступу до НАТО

Україна хоче отримати конкретний перелік реформ і критеріїв, виконання яких дасть змогу в майбутньому розраховувати на членство в НАТО.

 

Як інформує УМ, про це 7 липня заявив президент Володимир Зеленський на Міжнародній конференції з питань реформ в Україні, яка проходить у Вільнюсі.

 

«Згоден, що ключ до позитивного вирішення наших євроатлантичних прагнень – це насамперед успіх наших реформ. І ми й надалі робитимемо все, щоб прискорити темп реформ, зокрема в рамках виконання річних національних програм під егідою комісії Україна-НАТО.

Але вже сьогодні ми хотіли б отримати вичерпний перелік реформ, виконання яких дозволить конкретно перейти до наступного кроку, до інтеграції з Альянсом. Ми хотіли б мати узгоджені з НАТО критерії, узгоджені маркери, за якими надалі оцінюватиметься успішність реформ в Україні та її готовність до членства», - сказав Зеленський.

 

Пізніше на брифінгу із президентом Литви Зеленський сказав, що набуття Україною повноправного членства в НАТО і Євросоюзі – це передусім геополітичне рішення, і лише потім питання реформ.

 

«Дуже часто членство України в ЄС чи НАТО пов’язують з тими чи іншими реформами. Дійсно, багато європейських країн пройшли реформування раніше за Україну. Але якщо ми говоримо відверто про терміни, про ситуацію, про війну, про те, в якій ситуації Україна проводить реформи, – я вважаю, що ми найшвидші сьогодні в Європі. Ми розуміємо, яка ціна цього часу для нас», – сказав Зеленський.