Справу Саакашвілі-Курченка закрили без зайвого галасу

11:51, 05.07.2021
Справу Саакашвілі-Курченка закрили без зайвого галасу

Михеїл Саакашвілі в суді

Кримінальне провадження щодо Міхеїла Саакашвілі, якомуГенеральна прокуратура намагалася інкримінувати отримання грошей від олігарха Сергія Курченка на дестабілізацію суспільно-політичної ситуації в Україні, закрили в 2020 році.

 

Як інформує УМ, про це повідомила у Фейсбук  журналістка «Настоящего времени»  Ірина Ромалійська з посиланням на матеріали справи.

 

«Справу у відношенні Міхеїла Саакашвілі в Україні – закрито. Я прочитала документи», – написала журналістка.

 

Вона нагадала, що справу було відкрито в 2017 році, коли в центрі Києва тривалии акції протесту проти п'ятого президента України Петра Порошенка.

 

За даними слідства, гроші на їх організацію Саакашвілі отримав від Сергія Курченка через свого соратника Северіона Дангадазе, який визнав вину і отримав невеликий термін.

 

«У справі є телефонна розмова Курченка і Саакашвілі. Курченко каже: «У мене в Україні є бізнес-інтереси, у мене є фінансові ресурси і у мене є можливість в Росії заходити в різні кабінети. І я зацікавлений в тому, щоб побудувати з вами якусь таку історію довгу». Саакашвілі відповідає, що відправить до нього на переговори «довірену людину». Експертиза підтвердила справжність цієї розмови. Дангадзе визнав свою провину і був засуджений. Дав свідчення на Саакашвілі, пішов на угоду зі слідством. Трохи посидів і вийшов», – нагадала Ромалійськаі продовжує стверджувати:-  Задокументовано факти передачі грошей – 117 тисяч доларів і 125 тисяч євро. Також в справі є свідки, які розповідали, що вони отримували по 100-150 гривень за участь в акціях протесту. Саакашвілі був допитаний. Сказав, що ніяких грошей ні від кого не отримував – ні від Дангадзе, ні від Курченка. А розмови з Курченком він не пам'ятає і особисто з ним не знайомий», – додала вона.

 

З описаних журналісткою подій слідує, що після обрання президентом Володимира Зеленського було ухвалено політичне рішення закрити справу, і щоб виконати це завдання прокурори вдалися до процесуальним хитрощів.

 

Уже після повернення Саакашвілі в Україну і відновлення його українського громадянства, прокуратура продовжувала вважати, що той все ще перебуває в Нідерландах.

 

«Цюсправузаморозили вже при новому президенті – при Зеленськомуй, який дозволив Саакашвілі повернутися в Україну і навіть дав йому якусь посаду. Знаєте, яким чином справу заморозили? Дуже смішно. Саакашвілі повертається в Україну, його знімають всі камери…, але українські прокурори формально вважали, що Саакашвілі перебуває в Нідерландах. Відправили туди запит з проханням допитати Міхеїла Ніколозовича. А Нілерланди – не відповідали. І тоді, в 2020, справу офіційно призупинили. А зараз вона і зовсім закрита. Доказів провини Саакашвілі слідство не знайшло», – повідомила Ромалійская.

 

«Це хороша демонстрація того, як в Україні відкриваються подібні гучні справи і як вони закриваються. Про довіру до прокуратури. І про відсутність її реформи», – резюмувала журналістка.

 

Нагадаємо, в  2017 році генпрокурор Юрій Луценко заявляв, що Міхеїл Саакашвілі отримав через координатора київського обласного осередку «Руху нових сил»  Сіверіона Дангадзе від Сергія Курченка 500 тисяч доларів на дестабілізацію обстановки в Україні.

 

Саакашвілі, його соратники і адвокати називали цю справу сфабрикованою, а затримання Дангадзе незаконним. 24 травня 2018 року Печерський суд Києва виніс Дангадзе вирок і засекретив його. Обвинувачений уклав угоду зі слідством і дав свідчення проти свого патрона.

 

12 лютого 2018 року Міхеїла Саакашвілі, якого президент Петро Порошенко в липні 2017 го позбавив українського громадянства, видворили з України.

 

Рішення було ухвалено на тлі акцій протесту в Києві, які організовував Саакашвілі.

 

Політика затримали бійці спецпідрозділу ДПСУ в київському ресторані й уже через годину чартерним рейсом відправили до Варшави.

 

Після видворення з України ДПСУ на три роки заборонила Саакашвілі в'їзд до країни.

 

28 травня 2019 новообраний президент Володимир Зеленський скасував рішення попередника про позбавлення Саакашвілі громадянства України, а за рік призначив його головою Виконавчого комітету реформ.

 

Це спровокувало дипломатичний скандал, Тбілісі відкликав свого посла з Києва: в Грузії Міхеїл Саакашвілі двічі засуджений за перевищення і злісне перевищення службових повноважень. На батьківщині його оголосили в розшук.

 

Грузинський посол Теймураз Шерашенідзе повернувся до Києва майже через рік – у квітні 2021 року.